Bulgaria baga Republica Moldova in NATO

de | feb. 3, 2011 | Info Militar, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ambasadorul Bulgariei a fost primit in vizita de ministrul Apararii de la Chisinau, cu ocazia preluarii de catre Bulgaria a functiei de ambasada de contact NATO pentru Republica Moldova, relateaza surse oficiale locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Modernizarea armatei Republicii Moldova, sprijinita de Alianta Nord-Atlantica

Modernizarea armatei Republicii Moldova, sprijinita de Alianta Nord-Atlantica

Ambasadorul Bulgariei a fost primit in vizita de ministrul Apararii de la Chisinau, cu ocazia preluarii de catre Bulgaria a functiei de ambasada de contact NATO pentru Republica Moldova, relateaza surse oficiale locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Speram ca transformarea NATO va imbunatati conditiile de securitate si stabilitate atat pe continentul European, in primul rand, cat si la nivelul securitatii globale”, a declarat ministrul Apararii de la Chisinau, in cadrul discutiilor cu ambasadorul Georgi Panayotov. „Moldova nu poate ramane de o parte in ceea ce priveste evolutia NATO, de aceea, o parte din prevederile Programului de activitate a Guvernului pentru perioada 2011-2014 sunt inspirate din initiativele promovate de NATO”, a accentuat Vitalie Marinuta, referindu-se la crearea institutiilor democratice de control a Fortelor Armate si sporirea capacitatilor institutionale de planificare si bugetare a Apararii.
Totodata, ministrul Apararii a discutat cu ambasadorul Bulgariei despre indeplinirea obiectivelor strategice ale Armatei Nationale in anul 2011 si prioritatile in procesul de reforma militara. Vitalie Marinuta a subliniat ca, in 2011, Ministerul Apararii si-a propus sa finalizeze aprobarea documentelor strategice. Este vorba despre Strategia Securitatii Nationale si Strategia Militara Nationala. In afara de aceasta, a specificat ministrul Apararii, urmeaza sa fie finalizata elaborarea noii structuri a armatei, sa fie schimbat cadrul legislativ cu privire la Aparare si sa fie initiat un program de constructie a spatiului locativ.

Seful Marelui Stat Major, la sedinta Consiliului Parteneriatului Euro – Atlantic

Seful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Nationale a R.Moldova, generalul de brigada Iurie Dominic, a participat in perioada 25 – 27 ianuarie, la sedinta Consiliului Parteneriatului Euro – Atlantic (Euro-Atlantic Partnership Council – EAPC), in formatul sefilor statelor majore generale ale aliatilor si partenerilor, desfasurata la sediul Cartierului General NATO din Bruxelles. Potrivit locotenent-colonelului Grigore Chirica, seful sectiei cooperare militara din cadrul Marelui Stat Major, agenda evenimentului a inclus un singur subiect: „Implicarile Noului Concept Strategic NATO asupra problemelor de securitate la nivel regional si international, precum si asupra programelor de parteneriat”. Sursa citata a mai adaugat ca, in cadrul reuniunii, participantii vor fi solicitati sa-si expuna opiniile pe marginea Noului Concept Strategic, care este documentul de baza al Aliantei, aprobat la summit-ul NATO de la Lisabona in octombrie 2010. Totodata, in timpul vizitei la Bruxelles, comandantul Armatei Nationale va avea o serie de intrevederi cu omologii sai din Romania, Ucraina, Lituania precum si alte tari, in cadrul carora va discuta despre stabilirea si intensificarea relatiilor bilaterale in domeniul apararii. Consiliul Parteneriatului Euro – Atlantic in formatul sefilor apararii din tarile membre NATO si partenere se intruneste anual pentru a dezbate chestiuni legate de siguranta si securitatea regionala si internationala, in aria de responsabilitate NATO.

Asistenta occidentala

Potrivit locotenent colonelului Vlad Ababii, sef interimar al Directiei politica de aparare si planificare a apararii, odata cu stabilirea mecanismului de gestionare a programelor de asistenta din partea Guvernului SUA pentru Ministerul Apararii R. Moldova, programul „Articole de Aparare de Exces (EDA)” reprezinta un interes sporit pentru asigurarea logistica a Armatei Nationale. Cadrul legal existent permite desfasurarea colaborarii moldo-americane in domeniul apararii prin intermediul mai multor programe de asistenta. Locotenent colonel Ababii a mai mentionat ca granturile acordate de catre SUA pentru perioada anilor 2000-2009 in cadrul programului EDA au fost cu succes valorificate, Armata Nationala primind loturi de tehnica militara si echipament individual. Totodata, in octombrie 2009, in baza cererii Ministerului Apararii finantarea a fost reluata, semnindu-se un nou contract in baza caruia este livrat primul lot de echipament individual.
Lotul primit se afla la Depozitul Central al Armatei Nationale fiind verificat si inregistrat de catre Comisia permanenta de stabilire a prioritatilor de achizitionare a resurselor tehnico-materiale prin intermediul programelor de asistenta tehnica din tarile donatoare. De mentionat faptul ca urmatorul lot va fi receptionat de curind de catre Armata Nationala el fiind deja transportat pe calea maritima in portul Odesa.

Memorandum OSCE

Memorandumul in domeniul armelor de calibru mic si armament usor ofera R. Moldova posibilitatea de a diminua considerabil cheltuielile legate de intretinerea si asigurarea pazei armelor si munitiilor, precum si utilizarea fondurilor straine pentru distrugerea munitiilor din dotarea Armatei Nationale, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Declaratii in acest sens a facut recent ministrul Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta, cu ocazia semnarii Memorandumului de intelegere intre Ministerul Apararii si Misiunea OSCE in R. Moldova cu privire la implementarea Programului complex in domeniul armelor de calibru mic si armament usor, cu un buget total de circa 1,4 milioane euro. Documentul semnat de ministrul Apararii Vitalie Marinuta si seful Misiunii OSCE in R. Moldova, Philip Remler, prevede realizarea a opt proiecte separate. Este vorba despre constructia unui depozit pentru stocurile de munitii conventionale in Bulboaca, modernizarea depozitelor de stocare a munitiilor din Floresti, Cahul, Balti si Chisinau, distrugerea diferitelor tipuri de bombe, precum si procurarea unui sistem mobil pentru verificarea vizuala a stocurilor de munitii. Totodata, in cadrul acestui program vor fi organizate cursuri de instruire in domeniul managementului tehnic al munitiilor.

Donatori internationali

Printre donatorii care vor contribui financiar la realizarea programului se numara in prezent guvernele Spaniei, Norvegiei, Suediei, Germaniei si altor state occidentale. In acest context, ministrul Apararii Vitalie Marinuta a multumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat R. Moldova privind asigurarea securitatii stocurilor de munitii si a armamentului conventional pastrat pe teritoriul national. „Sporirea securitatii la depozitele de pastrare a munitiilor si distrugerea bombelor din dotarea Armatei Nationale va insemna un pas enorm in consolidarea securitatii si reducerea posibilitatii de contaminare a solului in zonele de pastrare a munitiilor”, a accentuat Vitalie Marinuta. „Prin intermediul acestui program R. Moldova va contribui la sporirea controlului de arme, precum si la promovarea masurilor de consolidare a increderii si securitatii in regiune”. De mentionat ca in perioada anilor 2007 – 2010, Armata Nationala a nimicit cu suportul OSCE, 27 mii 150 de munitii cu termenul de pastrare expirat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *