Bugetul 2019 al Ucrainei, aprobat de o oaste parlamentară de strânsură

de | oct. 22, 2018 | Principal, Știri, Ucraina, Ucraina | 0 comentarii

În data de 18 octombrie 2018, Rada Supremă a Ucrainei a făcut primul pas spre adoptarea bugetului de stat pe anul 2019 al fostei republici sovietice, relatează mass-media de la Kiev, preluată de KARADENIZ PRESS. Acesta a fot votat în primă lectură de 240 de deputați prezenți la ședință, în pofida faptului că în urmă […]
Ucraina vrea lansarea unui parteneriat strategic cu Republica Moldova
Rada Supremă de la Kiev aprobă la limita bugetul pentru 2019

Rada Supremă de la Kiev aprobă la limita bugetul pentru 2019

În data de 18 octombrie 2018, Rada Supremă a Ucrainei a făcut primul pas spre adoptarea bugetului de stat pe anul 2019 al fostei republici sovietice, relatează mass-media de la Kiev, preluată de KARADENIZ PRESS. Acesta a fot votat în primă lectură de 240 de deputați prezenți la ședință, în pofida faptului că în urmă cu câteva zile orice posibilitate de aprobare părea sortită eșecului.

La şedinţa Comitetului Radei pentru problemele bugetului au fost respinse  aproape jumătate din cele peste 1000 de  amendamente depuse de deputați, Guvernul de la Kiev refuzând să accepte acordarea unor subvenții suplimentare regiunilor. Cele 240 de voturi obținute de coaliția majoritară proguvernamentală se datorează sprijinului primit din deputaților grupurilor parlamentare „Vidrodjenea”, „Volea narodu” şi Partidul Radical.

Buget de război

Conform proiectului înaintat de Guvernul de la Kiev, veniturile în bugetul de stat al Ucrainei vor constitui 1,29 trilioane de grivne. Pensia minimă va fi majorată cu aproximativ 130 de grivne. Salariul minim va crește cu 450 de grivne și, începând cu 1 ianuarie 2019, va constitui 4.175 de grivne. Partea leului din buget va fi cheltuită pentru finanțarea armatei – 209,5 miliarde grivne. Pentru acordarea subvențiilor la utilități vor fi alocate 80-110 miliarde grivne. Potrivit prognozelor, cursul grivnei în raport cu dolarul în anul 2019 va fi de 30,5 grivne. Pentru finanțarea sistemului de învățământ sunt prevăzute 241,1 miliarde grivne. Sistemul de sănătate va beneficia de 92,3 miliarde grivne, cu 9,5 miliarde mai mult decât în 2018. De asemenea, proiectul bugetului prevede introducerea unui program de subvenționare pentru întreprinderile agricole. În special, 1,38 miliarde grivne sunt planificate pentru a compensa achiziționarea de mașini agricole. În total, 6,9 miliarde grivne vor fi alocate din buget pentru susținerea complexului agroindustrial. Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2019 este de 5,4 miliarde grivne, inclusiv 1 miliard de grivne este planificat să fie direcționat pentru producția de filme noi. Va fi majorat în două etape și minimul de trai decent. De la 1 iulie, acesta va crește până la 1.936 grivne, iar de la 1 decembrie – până la 2.027 grivne. Asistența materială la nașterea copilului va rămâne neschimbată. Aceasta va fi în continuare de 41.280 grivne, ca în 2018. În plus, pe lângă aceste plăți, statul a decis să ofere familiei o serie de lucruri necesare pentru copil în valoare de 5 mii grivne.

Experții menționează că în elaborarea Bugetului de stat pe anul 2019 accentul a fost pus pe achitarea datoriilor externe ale statului și nu pe sporirea calității vieții cetăţenilor și ridicarea standardelor de trai. În anul următor Ucraina urmează să achite o sumă record din aceste datorii.

FMI acordă un nou împrumut Ucrainei

3,9 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a încheiat un acord cu Ucraina în vederea acordării unui nou împrumut, cu un acces la o linie de credit de 3,9 miliarde de dolari, relateză Libertatea Cuvântului, citat de KARADENIZ PRESS.

„Acest acord zis de conformare (stand-by arrangement), cu o durată de 14 luni, îl va înlocui pe cel aprobat în martie 2015 şi care urma să expire în martie 2019″”, a precizat FMI într-un comunicat.

Instituţia de la Washington a subliniat, în plus, angajamentul „de a continua să ajute Ucrainei să atingă o creştere economică mai solidă, durabilă şi împărtăşită de cei mai mulţi”.

„Dacă nu suntem capabili să continuăm să cooperăm cu partenerii noştri internaţionali (…), acest lucru ar putea conduce la o situaţie de încetare a plăţilor”, a avertizat, premierul ucrainean Volodymyr Groisman, care s-a exprimat la televiziune, cu puţin înainte de anunţul FMI.

Acordul este necesar să fie aprobat de Comitetul de conducere al FMI mai târziu anul acesta, după ce autorităţile vor aproba un buget pe 2019 „coerent cu recomandările FMI şi o creştere a preţului încălzirii şi gazelor naturale”, a anunţat FMI.

În schimbul ajutorului său, organizaţia internaţională a cerut Ucrainei să crească la nivelul pieţei preţul gazelor naturale vândute consumatorilor.

Autorităţile au reuşit, până la urmă, mulţumită unor „eforturi incredibile”, să ajungă la un compromis cu FMI, a comentat premierul Groisman, anunţând că preţul gazelor naturale urmează să crească cu 23,5% începând de la 1 noiembrie. Iniţial, FMI a cerut o scumpire cu 60%, a spus el. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *