Budapesta intensifică războiul diplomatic împotriva Ucrainei

de | oct. 27, 2018 | România, Știri, Ucraina, Ucraina, UE, UE | 0 comentarii

În absența amendamentelor la legea ucraineană privind educația, precum şi adoptarea de către Rada Supremă a noii legi referitoare la limba de stat, situaţia din Ucraina s-a deteriorat, a declarat de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, după întâlnirea cu secretarul general al NATO la Bruxelles, notează Evropeiska pravda cu referire la serviciul de […]
Premierul-Ungariei-Orban, supărat pe Ucraina
Premierul-Ungariei-Orban-mobilizează-maghiarimea-din-România-în-războiul-cu-Ucraina

Premierul-Ungariei-Orban-mobilizează-maghiarimea-din-România-în-războiul-cu-Ucraina

În absența amendamentelor la legea ucraineană privind educația, precum şi adoptarea de către Rada Supremă a noii legi referitoare la limba de stat, situaţia din Ucraina s-a deteriorat, a declarat de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, după întâlnirea cu secretarul general al NATO la Bruxelles, notează Evropeiska pravda cu referire la serviciul de presă al guvernului maghiar, citată de mass-media de la Kiev. După întâlnirea cu Jens Stoltenberg, Szijjártó a spus că Kievul acționează împotriva minorității maghiare. Potrivit lui, noua lege privind limba de stat „îngrădeşte dreptul comunităţilor naţionale de a folosi limba maternă în mass-media, cultură, învăţământ şi autoguvernare”.

Piedici maghiare

„Este clar că în aceste condiții nu putem aproba organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe la nivelul Consiliului NATO-Ucraina”, a menționat oficialul, citat de mass-media.
Péter Szijjártó a declarat că pentru deblocarea orgănizării acestei reuniuni este necesară modificarea legislaţiei ucrainene în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. „Péter Szijjártó l-a întrebat pe Stoltenberg dacă angajamentul Ucrainei față de NATO ar putea fi luat în serios, în timp ce Kievul nu este capabil să îndeplinească condiții simple, care erau cunoscute acum un an” se arată în declarația serviciului de presă al guvernului maghiar.
Reamintim că autoritățile de la Kiev a făcut apel la Adunarea Parlamentară NATO să influențeze Ungaria, care blochează aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei.

Diaspora maghiară din România, armă politică pentru Budapesta

Reprezentanţii partidelor şi organizaţiilor politice maghiare din România au atras atenţia, printr-o declaraţie comună, asupra rolului pe care Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) trebuie să îl joace în domeniul protecţiei minorităţilor naționale din Transcarpatia, relatează Libertatea Cuvântului, citată de KARADENIZ PRESS. Concomitent, Budapesta a făcut o ofertă de pace Kiev-ului, ofertă menite să îmbunătățească relațiile dintre cele două state, grav afectate în ultimele luni. In această perioadă relațiile Ucrainei cu NATO și UE au fost afectate de opoziția Budapestei față de implicarea Kiev-ului.
„Acum, când în Ucraina, minorităţile din Ucraina Subcarpatică sunt nu doar deposedate de drepturile lor, ci maghiarii sunt de-a dreptul persecutaţi, trebuie subliniat şi mai puternic articolul 2 al declaraţiei, care prevede interzicerea discriminării. Solicităm ca ONU să se ocupe de obiectivele include în documentul său de înfiinţare şi să avertizeze Ucraina asupra obligaţiei de respectare a documentului adoptat şi de către aceasta”, se arată în declarația semnată de reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ai Partidului Civic Maghiar (PCM), respectiv ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS). Aceștia s-au reunit miercuri, la Cluj-Napoca, la iniţiativa însărcinatului premierului ungar pentru activitatea de mediere, Katalin Szili.

Rolul ONU

Atragerea atenţiei asupra rolului pe care ONU îl are în domeniul protecţiei minorităţilor a avut loc cu ocazia faptului că 24 octombrie este Ziua Naţiunilor Unite. Participanţii la reuniune au arătat că declaraţia privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase sau lingvistice, adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prevede în mod clar că ONU are un rol important în domeniul protecţiei minorităţilor.
Documentul a fost semnat de Anna Horváth, vicepreşedintele executiv al UDMR, Tibor T. Toró, preşedintele executiv al PPMT, deputatul Terza József Kulcsár din partea PCM, Krisztina Sándor, preşedintele executiv al CNMT şi Balázs Izsák, preşedintele CNS.

Ofertă de pace

Ungaria îi propune Ucrainei semnarea unui acord cu privire la protecţia minorităţilor naţionale, a indicat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează Agerpress, citată de KARADENIZ PRESS. „Trebuie reconstruită încrederea între cele două ţări”, a declarat Szijjarto la Varşovia, unde a purtat convorbiri cu omologul său ucrainean Pavlo Klimkin, în marja unui forum pe teme de securitate. Peter Szijjarto a mai menţionat miercuri că Ucraina s-a angajat să studieze propunerea.
În baza propunerii ungare de acord, cele două ţări trebuie să se abţină de la aplicarea oricăror politici susceptibile să ducă la asimilarea unei comunităţi naţionale sau să modifice componenţa etnică a unei regiuni. Propunerea va asigura drepturile minorităţilor naţionale în ce priveşte educaţia, religia, cultura şi administraţia.

Conflict prelungit

Acum două săptămâni, un parlamentar al partidului de guvernământ ungar Fidesz, Pal Barna, a anunţat că Ungaria a iniţiat adoptarea în cadrul Consiliului Europei a unei rezoluţii privind situaţia minorităţilor în Ucraina, rezoluţie care potrivit acestuia trebuie să menţioneze faptul că noile reglementări ucrainene în sectorul educaţiei contravin normelor internaţionale la care Ucraina a subscris anterior.
Noua lege ucraineană a educaţiei, adoptată în luna septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noului act normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.
Anunţul parlamentarului Pal Barna a survenit în aceeaşi zi în care guvernul de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul ucrainean în contextul continuării disputei privind acordarea cetăţeniei ungare unor etnici maghiari din Ucraina. Această dispută a dus la expulzarea reciprocă a unor diplomați. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *