Bucurestiul si Chisinaul se apropie comercial

de | feb. 14, 2011 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova a crescut cu 17% in 2010 in comparatie cu anul precedent, ajungand la 644 milioane dolari, fata de 551 milioane in 2009. In 2010 nu a fost insa atins nivelul anului 2008, cand volumul comertului dintre cele doua state a fost de aproape un miliard de dolari (927 milioane), dar nici macar rezultatele din 2007 - circa 700 milioane dolari, potrivit datelor prezentate de Biroul National de Statistica de la Chisinau.

Schimburile comerciale dintre Romania si Republica Moldova au crescut semnificativ in 2010

Schimburile comerciale dintre Romania si Republica Moldova au crescut semnificativ in 2010

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova a crescut cu 17% in 2010 in comparatie cu anul precedent, ajungand la 644 milioane dolari, fata de 551 milioane in 2009. In 2010 nu a fost insa atins nivelul anului 2008, cand volumul comertului dintre cele doua state a fost de aproape un miliard de dolari (927 milioane), dar nici macar rezultatele din 2007 – circa 700 milioane dolari, potrivit datelor prezentate de Biroul National de Statistica de la Chisinau. Cresterea se datoreaza in special cresterii volumului exporturilor romanesti cu 24%, ajungand la 386 milioane de dolari, ceea ce constituie 10% din totalul importurilor Republicii Moldova in 2010. Importurile din Republica Moldova au constituit 257 milioane dolari, in crestere cu 7,4%, Romania fiind a doua piata de desfacere pentru marfurile moldovenesti, dupa Rusia.
Cu 644 milioane dolari, Romania este al doilea partener comercial al Republicii Moldova dupa Federatia Rusa, schimburile comerciale ale acesteia cu Chisinaul fiind de 980 milioane dolari in 2010. Romania este urmata de Ucraina – 620 milioane dolari, Italia – 418 milioane, Germania – 370 milioane.

Exporturi de 1,5 miliarde de dolari

In anul 2010, exportul de marfuri din R. Moldova a constituit 1 mlrd 582,1 mln dolari SUA, volum superior celui inregistrat in anul 2009, cu 22,9 la suta, informeaza Biroului National de Statistica de la Chisinau. Potrivit Marianei Eni, sefa Directiei statistica comertului exterior si serviciilor a BNS, pe parcursul anului trecut, exportul de marfuri destinate tarilor Uniunii Europene a fost estimat la 746,5 mln dolari SUA sau cu 11,7 la suta mai mult, fata de anul 2009.
In aceeasi perioada, livrarile de marfuri moldovenesti in tarile CSI au constituit 624,2 mln dolari SUA si au fost in crestere fata de anul precedent, cu 27,3 la suta. Principalele tari-partenere ale Republicii Moldova in derularea exporturilor au fost: Rusia, Romania, Italia, Ucraina, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Belarus, Germania, Polonia, Kazahstan, Grecia, Franta, SUA, Bulgaria, Elvetia, Olanda, Austria.
La capitolul grupe de marfuri exportate, predomina: produse alimentare si animale vii, bauturi si tutun, combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate, uleiuri si grasimi, produse chimice si produse derivate nespecificate in alta parte, marfuri manufacturate, masini si echipamente pentru transport. In anul 2010, importurile de marfuri pe piata interna au constituit 3 mlrd 855,3 mln dolari SUA, volum superior celui inregistrat in anul 2009, cu 17,6 la suta. Decalajul considerabil in evolutia exporturilor si importurilor a determinat acumularea in anul trecut a unui deficit al balantei comerciale, estimat la 2 mlrd 273,2 mln dolari SUA sau cu 14,2 la suta mai mare, fata de cel inregistrat in anul 2009. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi in 2010 a fost de 41%, fata de 39,3%, in anul precedent. Datele BNS nu includ operatiunile de export-import ale intreprinderilor si organizatiilor din partea stinga a Nistrului si mun. Bender.

Memorandum in domeniul tehnologiei

Guvernul Republicii Moldova si cel al Romaniei vor semna in curind un Memorandum de intelegere privind colaborarea in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Intentia a fost facuta publica la o intrevedere a ministrului Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor al R. Moldova, Pavel Filip, cu Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, ce a avut loc recent la Chisinau. Pavel Filip a specificat, in timpul intrevederii, ca ministerul pe care il reprezinta este interesat in dezvoltarea si diversificarea legaturilor cu tarile vecine si, prioritar, cu statele-membre ale UE, pentru promovarea politicii de integrare europeana a Republicii Moldova. Oficialii au fost unanimi in ce priveste urgentarea semnarii Memorandumului de intelegere intre Guvernul R. Moldova si cel al Romaniei referitor la colaborarea in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Negocierile pe marginea acestui document sint in faza de finalizare, iar prevederile Memorandumului includ efectuarea schimbului de experienta si consultari bilaterale in domeniul edificarii guvernarii electronice. Astfel, colaborarea dintre cele doua state va viza promovarea utilizarii semnaturii digitale si a circulatiei documentelor electronice, dezvoltarea comertului electronic si a achizitiilor publice cu utilizarea tehnologiilor informationale, achitarea serviciilor prin mijloace electronice, precum si evaluarea conformitatii produselor si standardizarii in domeniu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *