Batalia dintre Oprea si Baconschi pe podul Tripoli-Bucuresti

de | mart. 7, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Situatia incendiara din Libia si faptul ca sute de cetateni romani s-au aflat intr-un real pericol au determinat autoritatile din Romania sa ia masuri fara precedent. O ampla actiune de evacuare aeriana s-a desfasurat timp de zece zile, mass-media relatand pe larg, zilnic, operatiunile.

Avioanele Spartan au evacuat sute de romani din Libia

Avioanele Spartan au evacuat sute de romani din Libia

Situatia incendiara din Libia si faptul ca sute de cetateni romani s-au aflat intr-un real pericol au determinat autoritatile din Romania sa ia masuri fara precedent. O ampla actiune de evacuare aeriana s-a desfasurat timp de zece zile, mass-media relatand pe larg, zilnic, operatiunile. Pentru a-si salva concetatenii si nu numai, au lucrat zi si noapte zeci, daca nu chiar sute, de oameni din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii nationale si, evident, din serviciile secrete. Toti acesti anonimi au inteles ca nici un efort nu este prea mare pentru a aduce in siguranta, acasa, oameni a caror viata era pusa in pericol, intr-o tara aflata in razboi civil.
Cu toate acestea, munca celor enumerati mai sus a fost umbrita de un razboi surd, care s-a desfasurat intre doi dintre reprezentantii autoritatilor. Este vorba despre ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si cel al Apararii, Gabriel Oprea. Doua personaje mai mult decat controversate si aflate intr-o competitie acerba pentru a intra in gratiile Cotrocenilor. Poate ar trebui mentionat totusi ca vina cea mai mare o poarta Oprea, care, prin intermediul comunicatelor de presa, a incercat sa lase de inteles ce el este organizatorul operatiunii.

Rolul Ministerului Afacerilor Externe

Pentru asistarea cetatenilor romani, MAE a initiat o Hotarare de Guvern, in urma careia Executivul a aprobat fonduri in valoare de 900.000 de lei, necesare demararii procedurilor de repatriere. Hotararea de Guvern nr. 141 din 23 februarie 2011, initiata de MAE, a fost publicata in data de 24 februarie, in Monitorul Oficial nr. 139. Cu toate acestea, asa cum anuntase si presa, in data de 21 februarie 2011, a fost constituita si a devenit operationala celula de criza pentru situatia din Libia din cadrul Departamentului Consular, cu program permanent, care a permis asigurarea legaturii cu cetatenii romani sau familiile acestora, atat telefonic, cat si prin corespondenta electronica. Consulul roman din Tripoli a activat si coordonat celula de evacuare instituita pe aeroportul international din Tripoli, pe toata perioada crizei. In afara de sprijinul acordat cetatenilor romani in dificultate consulul roman a oferit sprijin logistic si altor cetateni europeni. Potrivit MAE, Departamentul Consular a trimis, in regim de urgenta, doi consuli pentru a consolida colectivul Ambasadei Romaniei la Tripoli, in special in ceea ce priveste capacitatea de a acorda asistenta consulara. Au fost trimisi la aeroportul Luca din La Valetta – Malta trei functionari consulari (inclusiv un consul) din cadrul sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Roma, in vederea acordarii de asistenta umanitara si consulara cetatenilor romani ce urmeaza a fi evacuati din Libia (inclusiv emiterea, in caz de necesitate, a titlurilor de calatorie pentru cei ce nu dispun de documente de calatorie), singurul punct de informare/ asistenta si preluare al unui stat membru din UE, avand ca obiectiv preluarea, in vederea repatrierii, a cetatenilor romani si europeni din aeroportul La Valetta din Malta. A fost trimis un reprezentant MAE, decident, care a coordonat intreaga operatiune de evacuare din Libia.
De asemenea, Departamentul Consular a intocmit si actualizat un Registru Unic de Inregistrari in care au fost cuprinse toate solicitarile de asistenta consulara inregistrate de la inceputul operatiunii si pana la finalizare, indiferent de locul in care au fost formulate. Totodata, a tinut permanent legatura (scrisa si telefonica) cu cetatenii inregistrati, oferind informatii cu privire la posibilitatile de evacuare din Libia, la informatiile postate pe site-ul COOL (Consular on Line Crisis), precum si cele emise de MAE (alerte de calatorie, comunicate de presa etc.). Departamentul Consular a initiat demersurile necesare si a obtinut vize de intrare in Libia, pentru personalul consular suplimentar trimis la Ambasada, in vederea actiunii, in timp real. Departamentul Consular a obtinut autorizatiile de survol necesare efectuarii tuturor zborurilor speciale catre Malta si Libia, Ambasada Romaniei la Tripoli obtinand, in timp util, autorizatiile de survol si de aterizare. Si, foarte important, conducerea Directiei Relatii Consulare si COSUC a convocat la MAE reprezentantii firmelor romanesti cu personal detasat in Libia, pentru actualizarea informatiilor cu privire la numarul cetatenilor romani detasati la munca si care se aflau inca in Libia, locurile in care se aflau, cat si coordonatele de contact ale acestora. Legatura a fost mentinuta permanent si au fost oferite informatii punctuale.

Rolul Ministerului Apararii Nationale

In perioada 23 februarie – 2 martie, doua aeronave militare de transport apartinand MApN (C-130 Hercules si C-27 J Spartan) au indeplinit 9 misiuni, pe parcursul carora au fost evacuati 223 de cetateni romani si 77 de cetateni straini.Prima aeronava, tip C-130 HERCULES, avand o capacitate medie de transport de 70 de pasageri si un echipaj condus de comandorul Viorel Pana, a decolat pe 24 februarie, in jurul orei 13.30, urmata, la 15 minute, de cea de-a doua aeronava tip C-27 J SPARTAN, cu o capacitate medie de transport de 45 de pasageri, al carei echipaj este condus de locotenent-comandorul Emil Tecuceanu.
Astfel, in data 24 spre 25 februarie – 47 de cetateni romani si 10 de cetateni bulgari au fost evacuati cu zborul militar special organizat de Romania; In data de 25 spre 26 februarie – 24 de cetateni romani, 2 bulgari, 2 greci si 3 cehi au fost evacuati cu zborul militar organizat de Romania; In data de 26 spre 27 februarie – 45 cetateni romani, 21 bulgari si 3 sarbi au fost evacuati cu zborul militar organizat de Romania; In noaptea dinspre 28 februarie – 1 martie, o cursa militara organizata de autoritatile romane a revenit in Romania avand la bord: 42 cetateni romani care au parasit portul Benghazi la bordul vasului britanic HMS Cumberland, alti 12 cetateni romani evacuati din Libia, preluati din La Valetta, precum si 13 cetateni straini; In seara zilei de 1 martie, a fost evacuat cu o cursa militara organizata de autoritatile romane un grup format din 76 de persoane (43 cetateni romani si 33 de cetateni straini).
“Noi suntem prezenti si pregatiti pentru a transporta personal, trupe si materiale oriunde si oricand, acolo unde situatiile o cer. De data aceasta, pur si simplu, interesul statului roman a fost sa actioneze direct pentru protectia cetatenilor proprii si aceasta mi-a prilejuit aceasta misiune in premiera. A fost cumva diferit dar pentru asta ne pregatim in permanenta. O misiune de transport, intr-o situatie delicata. Ne-am asteptat sa fie mult mai greu, in schimb am beneficiat de tot concursul autoritatilor statului si, paradoxal, la prima vedere, de toata cooperarea acestor oameni aflati in dificultate, dar care totusi au inteles imediat situatia si limitarile unui zbor cu aeronave militare, ce probleme se pun atunci cand trebuie sa executi o actiune de evacuare de pe un aerodrom asa cum este Tripoli, zilele acestea. Desi beneficiem la pregatirea si executarea acestor misiuni, de informatiile furnizate de serviciile noastre specializate, neprevazutul oricand exista, intr-o astfel de misiune. Apreciez ca acest pod aerian functioneaza si ca putem sprijini prin efortul si priceperea noastra pe cei aflati in dificultate”, a declarat comandorul Viorel Pana, comandantul aeronavei C-130 HERCULES. “Din partea noastra, a pilotilor si a personalului de bord, consideram ca este o operatie care ne solicita intens, dar care ne aduce si bucurii imense pentru ca am reusit sa ajutam semeni si vecini de-ai nostri. Actiunea face parte din misiunile pe care ni le-am asumat, ca escadrila si ca baza aeriana”, a declarat, la randul sau, locotenent-comandorul Emil Tecuceanu, comandantul aeronavei de tip C-27 SPARTAN .

“Rolul decisiv” al lui Gabriel Oprea

Prin intermediul celor 13 comunicate de presa ale MApN, ministrului Gabriel Oprea i se atribuie un rol mult mai important decat l-a jucat in operatiuni, nemultumit probabil de faptul ca actiunea se afla sub coordonarea ministrului Teodor Baconschi. De altfel, Baconschi a lasat clar sa se inteleaga, inclusiv la conferinta de presa din 3 martie, ca initiativa i-a apartinut: „Toata aceasta operatiune de evacuare, care ne-a solicitat atentia non-stop, 24 de ore din 24, timp de 10 zile, a pornit luni, 21 februarie, cand, aflandu-ma la Bruxelles, am realizat ca nu se prefigura nicio actiune coordonata la nivelul UE si ca trebuie, prin urmare, sa luam de urgenta masuri la nivel national”. “Vin in fata dumneavoastra dupa zece zile de eforturi complexe in care atat eu, cat si echipa mea din MAE, ne-am concentrat asupra acestei operatiuni de evacuare in siguranta a 735 de cetateni romani din Libia si a peste 100 de cetateni straini”, a declarat seful diplomatiei romane. Operatiunea de evacuare a fost coordonata de MAE, sub directa supraveghere a ministrului Afacerilor Externe. Celula de criza activata atat la nivelul MAE, cat si la nivelul Ambasadei Romaniei la Tripoli a depus un efort logistic, uman si tehnic substantial, pentru aceasta reusita.
Intr-un comunicat al MApN, din 25 februarie, se precizeaza: “Ca urmare a activarii la nivelul UE a mecanismului de monitorizare si informare pentru protectie civila, cu scopul sprijinirii cetatenilor europeni din Libia, in spirit de solidaritate si intrajutorare cu tarile Uniunii Europene, ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, a aprobat ca la bordul aeronavelor militare romane sa aiba acces, alaturi de cetatenii romani si cetateni ai altor state”.
Precizarea este mai mult decat gratuita. Fiind activat mecanismul UE, preluarea cetatenilor europeni la bordul aeronavelor romanesti era obligatorie. Asa ca “aprobarea” data de Oprea a fost doar o metoda de a-si face din nou publicitate nemeritata si gratuita pe banii Ministerului Apararii.
“Ministrul apararii nationale urmareste cu atentie situatia si a ordonat structurilor din minister cu atributii in acest domeniu sa ia toate masurile necesare astfel incat sa poata fi evacuati in siguranta toti cetatenii romani care solicita acest lucru autoritatilor competente din Ministerul Afacerilor Externe” – o alta fraza, folosita in comunicatele MApN, tocmai pentru a aduce in atentie “contributia” lui Gabriel Oprea, un ministru care a avut un rol secundar in operatiunile de evacuare.
Frazele de mai sus s-au repetat de mai multe ori in comunicatele MApN. Rolul lor nu a fost – asa cum s-ar putea crede initial – acela de a mari comunicatele, ci acela de a oferi vizibilitatea publica lui Gabriel Oprea.
O alta fraza folosita obsesiv este aceasta: “Ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, coordoneaza nemijlocit celula de criza de la nivelul ministerului, pentru adoptarea in regim de urgenta a tuturor masurilor care se impun astfel incat cetatenii romani aflati in dificultate in Libia sa ajunga in siguranta in Romania”. Chiar si pentru un necunoscator este lesne de inteles in ce fel putea sa coordoneze Gabriel Oprea. Mai mult ca sigur, a obosit semnand documentele intocmite de specialisti.
Setea lui Gabriel Oprea pentru publicitate nu s-a oprit aici. Si, pentru a-i fi potolita, “rolul” sau a fost descris, in termeni similari, si in Observatorul Militar. Din fericire, insa, in cele doua pagini dedicate subiectului, cea mai mare parte a fost alocata militarilor care, desi sunt prost platiti si isi desfasoara activitatea intr-o armata subfinantata si slab dotata, si-au riscat propriile vieti pentru a le salva pe ale altora.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *