Basescu ii anunta inca o data pe rusi ca NATO nu isi negociaza fortat proiectele militare defensive

de | oct. 10, 2011 | Federatia Rusa, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Desi Rusia insista fals asupra unor asa-zise garantii privind scutul antiracheta, Bucurestii nu vor sa para intimidati de aceasta politica disuasiva a Moscovei care ameninta anticipat orice proiect militar pe care nu il controleaza. In acest context, presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, in cadrul Adunarii Parlamentare NATO, ca Romania nu a primit niciodata „garantii […]

traian-basescu 53Desi Rusia insista fals asupra unor asa-zise garantii privind scutul antiracheta, Bucurestii nu vor sa para intimidati de aceasta politica disuasiva a Moscovei care ameninta anticipat orice proiect militar pe care nu il controleaza. In acest context, presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, in cadrul Adunarii Parlamentare NATO, ca Romania nu a primit niciodata „garantii antiracheta” de la niciun stat si astfel are obligatia sa si le asigure singura, prin parteneriate cu aliatii, dar subliniaza ca scutul SUA este unul defensiv. „Romania instaleaza un sistem defensiv. De altfel, Romania, desi e o tara medie, nu a cerut niciodata sau nu a primit garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure ea insasi prin parteneriate cu aliatii”, a spus presedintele. Mai mult, Traian Basescu a tinut sa faca precizarea „pentru toata lumea” ca rachetele ce vor fi amplasate pe teritoriul Romaniei sunt rachete defensive. „Speculatiile si dorinta unora de a amplifica si pune sub semnul intrebarii buna credinta a Romaniei nu fac decat sa arate lipsa de vointa de cooperare”, a punctat seful statului, adaugand ca relevanta NATO in sistemul de securitate internationala este data „tocmai de capacitatea sa de descurajare”. „Ca stat aflat la limita frontierei estice a Aliantei, Romania este preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le ridica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor. Proliferarea tehnologiei de rachete creste pentru toti riscul unor atacuri cu astfel de tehnologii, iar regiunea Europei de Sud-Est este in egala masura expusa la astfel de riscuri”, a atras atentia presedintele.

Cooperare sporita pentru Kiev si Chisinau

Nici conflictele inghetate nu au fost uitate de presedinte care a indemnat Ucraina si Republica Moldova sa isi sporeasca cooperarea cu NATO. El a declarat ca ca Romania respecta politica Ucrainei de neafiliere in niciun bloc militar, dar continua sa incurajeze dezvoltarea relatiei cu NATO, in contextul in care in zona persista conflicte inghetate si criminalitatea transfrontaliera. „Romania respecta politica Ucrainei de nealiniere in niciun bloc militar si va continua sa incurajeze dezvoltarea relatiei cu NATO, avand in vedere valoarea strategica a acestui partener special, pentru stabilitatea in Vecinatatea Estica a Aliantei si importanta consolidarii democratice, in imediata proximitate. Interesul nostru este cu atat mai pronuntat cu cat, in regiune persista conflicte inghetate si criminalitatea transfrontraliera”, a spus seful statului. In privinta Republicii Moldova, Basescu a spus ca Romania incurajeaza intarirea cooperarii cu NATO, deoarece acest lucru ar contribui la avansarea procesului de reforma interna si a procesului de modernizare. „Reiteram, in acest context, sustinerea noastra pentru integritatea teritoriala a R. Moldova si respectarea angajamentelor internationale privind retragerea fortelor militare stationate in Transnistria”, a mai spus presedintele. Pe de alta parte, seful statului a atras atentia ca romania impartaseste „istorie si proximitate” cu Ucraina, Republica Moldova si in general cu Balcanii de Vest, iar tara noastra doreste sa intensifice dialogul deschis si cooperarea pentru a construi o comunitate de democratie si prosperitate.

Razboi cibernetic

Presedintele roman a reiterat faptul ca printre noile amenintari se afla si razboiul cibernetic care face parte din noua fateta a razboiul neconventional dus in ziua de astazi. El a spus ca este esential ca statele membre ale Aliantei sa implementeze masurile convenite impotriva amenintarilor de tip cibernetic, iar Romania isi va modifica cadrul legislativ pentru a veni in intampinarea acestor probleme. „Evolutiile mediului de securitate ne impun sa acordam atentie sporita unor amenintari de tip nou, precum atacurile cibernetice. (…) in continuare este esential sa ne concentram asupra implementarii masurilor convenite la nivel aliat pentru a asigura capacitatea NATO de a gestiona amenintarile de tip cibernetic”, a spus seful statului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *