Basarabia a iesit la vot pentru a alege Europa

de | nov. 28, 2010 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

UPDATE: Comisia Electorala Centrala (CEC) a anuntat o prezenta la vot de 54,95% in Republica Moldova, date centralizate pana la ora 18:30. Cea mai mare prezenta a fost inregistrata la Basarabeasca unde au votat 69,54% din alegatori din Republica Moldova. In Romania, pana la ora 19:00 votasera 7.895 de cetateni dintre care majoritatea sunt studenti. […]

vot moldovaUPDATE: Comisia Electorala Centrala (CEC) a anuntat o prezenta la vot de 54,95% in Republica Moldova, date centralizate pana la ora 18:30. Cea mai mare prezenta a fost inregistrata la Basarabeasca unde au votat 69,54% din alegatori din Republica Moldova. In Romania, pana la ora 19:00 votasera 7.895 de cetateni dintre care majoritatea sunt studenti. Ei au scandat in timp ce stateau la coada: “Am venit, am votat, am castigat!”. Chisinaul a a pus la dispozitie 2.037 de sectii de votare, dintre care 75 pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republica Moldova din strainatate.

Principalii actori politici de la Chisinau au declarat, duminica, ca au votat pentru un destin orientat spre Europa si pentru prosperitate dincolo de Prut. Toate declaratiile acestora s-au axat pe un mesaj proeuropean in contextul in care coalitie AIE a realizat in ultimul an si jumatate o serie de reforme importante pentru apropierea de standardele si valorile UE. Presedintele interimar si liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat si-a pus toata speranta intr-un viitor european pentru Republica Moldova. “Am votat pentru patru ani de guvernare democratica si pentru a fi mai aproape de Uniunea Europeana”, a spus Mihai Ghimpu. Seful statului a votat si s-a grabit sa nu stea in calea cetatenilor care veneau sa voteze la sectia din incinta liceului Gogol. “Eu nu am dreptul sa ingradesc accesul cetatenilor la urna de vot. Hai sa ne dam mai la o parte si acolo o sa stam de vorba”, a fost indemnul lui Ghimpu catre presa. Ghimpu i-a dojenit pe cetatenii indiferenti care nu vor sa iasa la vot. “Am oftat din cauza celor care nu le pasa ca au loc alegeri si stau acasa. Ei fac o mare greseala. Trebuie sa iasa la vot si sa-si exprime optiunea”, a zis acesta. Seful statului a mai spus ca daca Romania si Republica Moldova ar fi unite, viitorul ar fi unul mai bun. “Ce bine ar fi sa ne unim si sa scoatem Republica Moldova din impas”, a conchis acesta. Inainte de ajunge la sectia de vot, premierul Vlad Filat a mers la biserica. El a declarat ca a votat pentru cetatenii Republicii Moldova. “Cand zic cetatenii Republicii Moldova, ma refer la cetatenii plecati peste hotare, cei care sunt in tara, care au nevoie sa traiasca in libertate si bunastare”, a precizat Filat.
Acesta s-a aratat optimist in ceea ce priveste prezenta moldovenilor la vot, dar si numarul voturilor in favoarea Aliantei pentru Integrare Europeana. „Sunt realist pentru ca am muncit, de aici rezulta si optimismul meu”, a adaugat liderul PLDM, sustinut si de sotia sa, Sanda Filat. Vlad Filat a mentionat ca dupa ce va merge acasa pentru a lua micul dejun cu familia, acesta va pleca la Guvern, potrivit jurnal.md. La randul sau, seful Aliantei Moldova Noastra (AMN), Serafim Urechean, a votat in aceasta dimineata la sectia de votare din incinta liceului Mihail Sadoveanu. Acesta si-a exprimat speranta ca in urma scrutinului fortele democratice vor reusi sa aleaga presedintele, Guvernul si conducerea Parlamentului. Serafim Urechean a declarat ca este necesar sa se puna capat experimentelor electorale la care au fost supusi cetatenii moldoveni. “E nevoie de o stabilitate politica in tara de care depinde viitorul Republicii Moldova. Acum totul depinde de Maria sa- alegatorul”, a spus liderul AMN.

Lupu isi scoate blana la vanzare

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, este dispus sa negocieze cu orice partid care va intra in Parlament in urma alegerilor de duminica, precizand insa ca dialogul “trebuie sa se bazeze pe principii”, informeaza jurnal.md. “PD lasa usile deschise pentru un dialog cu orice forta care o sa acceada in Legislativ. Dar acest dialog trebuie sa se bazeze pe principii. Nu exclud si varianta unei guvernari largi, doar ca sa depasim criza politica”, a spus el. Lupu a declarat ca el nu are ambitii de a deveni presedinte, insa “lumea asa isi doreste”. “Nu am astfel de ambitii, mai ales ca puteam fi presedinte inca de anul trecut”, a afirmat liderul PD. “Sper ca viitoarea structura a Parlamentului sa ne permita sa alegem Guvernul si seful statului. Sper ca rezultatele ne vor permite sa depasim criza politica, care persista de aproape doi ani in Republica Moldova”, a declarat el. Chiar daca spune ca „PCRM s-a comportat murdar cu el” si cu partidul pe care il conduce, Lupu a amintit ca prea multe scrutine au fost in ultimii doi ani.

Blocaj separatist

Liceul de la Corjova a fost blocat duminica de militia transnistreana, in pofida faptului ca sectia de votare din localitate a fost mutata la Cocieri cu cateva zile inainte de alegeri legislative din R. Moldova, relateaza Info-Prim Neo. in jurul orei 8.00 la sectia de votare din Cocieri votasera deja 10 persoane, potrivit Info-Prim Neo. Presedintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi, a declarat ca zeci de activisti transnistreni s-au adunat la primele ore ale diminetii in fata liceului din Corjova pentru a impiedica deschiderea sectiei, relateaza PRO TV Chisinau. Satul Corjova, din raionul Dubasari, este teoretic sub administrarea autoritatilor de la Chisinau, dar este un teritoriu disputat si de regimul de la Tiraspol. in ultimii ani, de fiecare data cand au avut alegeri in Republica Moldova, desfasurarea scrutinului la Corjova a fost impiedicata de militia transnistreana. Tocmai de aceea, la acest scrutin s-a luat decizia mutarii sectiei la Cocieri. Corjova este satul natal al fostului presedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin.

Inghesuiala in straintate

Cetatenii plecati la munca in UE si-au exprimat si de aceasta data dorinta de a vota un viitor mai bun orientat spre valorile europene. La singura sectie de votare organizata la Roma pentru persoanele cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat 1.400 de persoane pana la ora 15.00 (16.00 ora Romaniei), potrivit declaratiilor consilierului Constantin Burghiu. Sectia de votare 322 de la Roma a fost organizata la sediul Ambasadei Republicii Moldova in Italia si s-a dovedit a fi neincapatoare pentru afluxul de moldoveni dornici sa isi exprime preferintele politice. Singura conditie pentru a-si exercita dreptul civic era sa se afla in posesia unui pasaport valabil. Din datele oferite de catre consilierul de la Ambasada Republicii Moldova in Italia, Constantin Burghiu, zeci de cetateni ai Republicii Moldova sunt in permanenta in asteptarea randului, in fata sectiei de votare. Oficial, in Italia se afla 90.000 de cetateni din Republica Moldova. Pentru ei au fost organizate 16 sectii de votare la Roma, Ancona, Perugia, Napoli, Bologna, Padova, Mestre, Torino, Verona, Parma, Milano, Trento, Brescia, Treviso, Bergamo si Faenza.

Prezenta consistenta

Prezenta la vot a ajuns la 42% la ora 15:30. Asta inseamna o rata de participare la ora 15.30 la fel ca la alegerile parlamentare din 2009.
Alegerile parlamentare anticipate sunt validate, deoarece au participat peste 1/3 dintre alegatorii cu drept de vot. Comisia Electorala Centrala a anunlat prezenta la urnele de vot pentru ora 15:30 – 42%. Cea mai mai mare rata de participare ramane a fi in Basarabeasca, unde au votat mai mult de jumatate din cetatenii cu drept de vot – 59,19%, fiind urmata de Donduseni – 51, 9%, Telenesti – 49,94%, Soldanesti – 49,31%, Ocnita – 48,90% si Glodeni – 45,18%. In municipiul Chisinau prezenta la vot pana la aceasta ora este de 34,61%, in municipiul Balti – 38,48% si UTA Gagauzia – 36,73%. Unimedia.md aminteste ca la 5 aprilie 2009, prezenta la vot la ora 15:30 a fost de 42,98%, la 29 iulie – 40,1% si la 5 septembrie – 18,02%.

Mita electorala

Nici acest scrutin nu a fost lipsit de incidente si de tentativa de miturire a electoratului. Imaginatia partidelor nu are limita atunci cand vine vorba de “daruri” electorale – de la seminte, galosi, halate si pana la tractoare, pluguri si televizoare, alegatorul din R. Moldova a putut gasi de toate in oferta campaniei pentru legislative, incheiate vineri, scrie site-ul stirea Zilei. Observatorii nationali au constatat zeci de cazuri cand candidatii au impartit bani, cadouri si ajutoare umanitare pentru a-si ademeni alegatorii. Partidul Democrat, de pilda, a distribuit, pe langa deja cunoscutele deodorante si seminte de morcov si patrunjel cu marca PD, haine, creme de corp si conserve batranilor. Marinimia democratilor nu s-a oprit aici. Ei au impartit la un concert electoral bilete gratuite la meciul de fotbal dintre Zimbru si Iscra Stali, scrie Stirea Zilei. Partidul Liberal a gasit o metoda mai atractiva si a organizat tombole. La o discoteca din orasul Cahul, s-a pus in joc un dispozitiv USB Flash Drive. in satul Flocoasa, din raionul Cantemir, oferta a fost mai variata: ciubote, galosi, sampanie, harlete si sape. Marele premiu – un miel. Si social-democratii au organizat o tombola in reteaua cinematografelor Patria, care apartine liderului PSD, Victor Selin. Extragerea va avea loc la 4 decembrie, iar castigatorii se vor alege cu diverse premii, inclusiv cu un abonament anual de frecventare gratuita a cinematografelor. Si mai inventivi au fost liberal-democratii. Potrivit stirea Zilei, la o nunta din satul Harbovat, raionul Calarasi, reprezentantii PLDM au inmanat tinerilor insuratei un televizor. intr-o alta localitate, primarul a oferit tuturor tinerilor care implinesc 18 ani in ajunul alegerilor sacose, calendare, pixuri cu inscriptia PLDM si cate 50 de lei (salariul mediu in R. Moldova este de circa 3.000 de lei – n.r.). La Floresti, un om de afaceri a impartit la intalnirea cu alegatorii ciorapi, halate, costume de trening si jucarii, in sacose cu insemnele PLDM. Directorul pietei din satul Budjac, Comrat, ar fi cerut comerciantilor sa-si vanda marfa doar in asemenea sacose. Alianta Moldova Noastra a oferit Colegiului Agro-Industrial din Ungheni un tractor, un plug si o semanatoare. Comunistii au inzestrat doua gradinite din raionul Orhei cu cate un televizor si un DVD player. si pentru ca micutii sa nu se plictiseasca, le-au daruit si doua CD-uri cu filme – unul despre PCRM, iar altul despre inundatiile din lunca Prutului. Cadourile electorale nu au fost singurele incalcari depistate de observatori in ultimele doua saptamani de campanie. Au avut loc si incidente violente, cel mai cunoscut fiind cel legat de presupusa rapire si torturare a fostului director al serviciilor din informatii, Artur Resetnicov.

Intimidari electorale

De asemenea, au fost inregistrate multe cazuri de intimidare a alegatorilor, cum ar fi cel de la Rezina. Conducerea raionului i-a somat pe toti angajatii aparatului presedintelui raionului sa-si scrie cereri de concediu pentru 22-27 noiembrie si sa mearga in localitatile raionului pentru a face campanie PCRM. Cei care refuzau erau amenintati cu demiterea dupa 28 noiembrie. Totodata, expertii sunt ingrijorati de faptul ca nu toate sectiile de votare sunt pregatite de scrutin. in satele unde sectiile sunt deschise la casele de cultura lipseste agentul termic. intr-un sat din Leova, sectia de votare este in casa unui localnic. Alegatorii care vor sa verifice daca au fost inclusi pe liste sunt nevoiti sa astepte sa se intoarca proprietarul acasa, sa le deschida poarta. Raportul de monitorizare a fost realizat de Asociatia Promo-LEX in perioada 9 noiembrie-25 noiembrie, cu sprijinul organizatiilor internationale si a fost dat publicitatii vineri, in ultima zi de campanie. Potrivit organizatiei, caracteristice acestei perioade de monitorizare au fost, din nou, lipsa transparentei financiare din partea concurentilor electorali in privinta reflectarii cheltuielilor pentru deplasarile in teritoriu, publicarea materialelor de propaganda electorala, organizarea intrunirilor cu alegatorii (concertele) si remunerarea staff-ului. De asemenea, au observat expertii, s-au intensificat incercarile de atragere a Bisericii in campanie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *