Barack Obama si Recep Tayyip Erdogan ii cer lui Assad opreasca violentele

de | iun. 21, 2011 | Alte regiuni, Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele SUA Barack Obama a discutat luni cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan despre violenţele din Siria şi conflictul din Libia, a anunţat Casa Albă.

Obama si ErdoganPreşedintele SUA Barack Obama a discutat luni cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan despre violenţele din Siria şi conflictul din Libia, a anunţat Casa Albă. În cadrul acestei conversaţii, cea de-a doua în mai puţin de o săptămînă între cei doi aliaţi în cadrul NATO, Barack Obama şi Recep Tayyip Erdogan „s-au pus de acord asupra faptului că guvernul sirian trebuie să pună capăt violenţelor imediat şi să aplice rapid reforme semnificative care să respecte aspiraţiile democratice ale sirienilor”, a precizat aceeaşi sursă. Luni, preşedintele turc Abdullah Gül, apropiat al premierului Erdogan, i-a cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să se angajeze într-o manieră „mai clară” în favoarea unei schimbări democratice. Turcia, ţară frontalieră Siriei, se confruntă cu un aflux de refugiaţi sirieni. Numărul lor a ajuns la 10.650, potrivit unei cifre furnizate de o sursă oficială. Preşedintele american şi şeful guvernului turc au evocat totodată situaţia din Libia şi „importanţa pentru comunitatea internaţională de a menţine presiunea asupra lui Muammar Gaddafi pentru tranziţia către un nou guvern, care să reflecte dorinţa libienilor”. Departamentul de Stat a reacţionat cu scepticism la vagile promisiuni de reforme politice ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, arătând că administraţia americană doreşte „acţiune, nu vorbe”. „Bashar al-Assad a făcut promisiuni poporului său, ani de zile, săptămîni de zile. Importantă acum este acţiunea, nu vorbele”, a spus purtătoarea de cuvânt Victoria Nuland. Ea a respins, de asemenea, alegaţiile preşedintelui Assad care spune că revoltele din Siria sunt incitate de instigatori străini. „El petrece o mulţime de timp blamând instigatori străini mai curând decât să vadă că propriul popor este pur şi simplu dezgustat de un regim care se sprijină pe represiune, corupţie şi frică.” Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a arătat că ambasadorul american la Damasc, Robert Ford, a plecat luni în nordul Siriei pentru a investiga cele mai sângeroase represiuni de până acum, de la sfârşitul săptămânii. De altfel, administraţia americană a declarat că investighează evenimentele din Siria pentru a determina dacă acţiunile preşedintelui Assad intră sub incidenţa crimelor de război pentru care să poată fi deferit Curţii Penale Internaţionale.

Manifestatii in Siria

Zeci de mii de persoane manifestau marţi dimineaţă în centrul Damascului pentru a-şi afişa sprijinul faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, la o zi de la discursul pronunţat de acesta. Piaţa Ummayyad era plină de lume, iar drumurile din împrejurimi erau blocate, conform corespondentei agenţiei franceze de presă. Manifestanţii, atât din capitală, cât şi din localităţile vecine, continuau la ora 08:15 GMT să se îndrepte spre piaţă, transmite Agerpres. Aceştia purtau drapele siriene şi scandau sloganuri proregim, cum ar fi ‘Ne vom sacrifica pentru Bashar’, al cărui regim este contestat de peste trei luni, sau ‘Dumnezeu, Siria, Bashar şi asta-i tot’. Unii dintre ei agitau portrete ale preşedintelui sirian, alţii pancarde pe care puteau fi citite mesaje precum ‘Da unităţii naţionale’ sau ‘Da dialogului naţional’, făcând aluzie la discursul lui Bashar al-Assad de marţi. Potrivit televiziunii de stat, o imensă manifestaţia pro-Assad a avut şi loc la Homs, în centrul ţării. Agenţia oficială de presă SANA a confirmat la rândul său că ‘milioane de sirieni s-au mobilizat în marile pieţe ale ţării pentru a sprijini planul de reforme globale’ anunţat de Bashar al-Assad. Assad a promis luni efectuarea mai multor reforme, precum posibila amendare a unei clauze a legii fundamentale ce face din Baas ‘partidul conducător al statului şi a societăţii’ în Siria din 1963.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *