Balcanii, falimentati de criza

de | mart. 22, 2010 | Balcani, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un important membru al conducerii Bundesbank-ului Thilo Sarrazin, cunoscut pentru adresarile dure la adresa imigrantilor, a lansat o noua declaratie provocatoare la adresa Greciei, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS.

Premierul bulgar, Boyko Borisov, considera inevitabil colapsul financiar al Bulgariei

Premierul bulgar, Boyko Borisov, considera inevitabil colapsul financiar al Bulgariei

Un important membru al conducerii Bundesbank-ului Thilo Sarrazin, cunoscut pentru adresarile dure la adresa imigrantilor, a lansat o noua declaratie provocatoare la adresa Greciei, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. El a sugerat statului balcanic, aflat intr-o grava criza economica sa se declare falit. In timpul unui interviu, acordat mass-media amerivana, el a dat de inteles ca, in cazul in care Grecia nu va mai putea primi finantare din exterior, ar fi bine sa „procedeze la fel ca toti datornicii – sa recunoasca incapacitatea de plata”. In acelasi timp, ex-ministrul german al finantelor a pus la indoiala prognozele majoritatii expertilor conform carora, falimentul Greciei ar pune in pericol Zona Euro.
Reamintim ca statul elen are un deficit bugetar de aproape 13%, de patru ori mai mare decât permit regulile zonei euro, datoria publica depasind 300 de miliarde de euro. Oficialii de la Bruxelles au cerut autoritatilor elene explicatii, dupa ce mass-media occidentala a dezvaluit cum marile banci americane au ajutat Grecia sa-si tina ascunse imprumuturile facute dupa aderarea la zona euro, in 2001.

Falimentul pozitiv

„General Motors s-a declarat falit, iar cu dolarul nu s-a intâmplat nimic. De ce falimentul Greciei, a carei datorie externa depaseste 300 de miliarde de euro, ar face rau pentru euro?” – se intreaba Sarrazin. El a adaugat ca falimentul ar avea si efecte pozitive, find un „pas care ar preveni” alte state din Zona Euro. Fostul ministru al finantelor a mai declarat ca nu vorbeste din numele Bundesbank-lui, ci doar expune propria pozitie.
Reamintim ca statele membre ale Uniunii Europene inca nu s-au inteles asupra masurilor pe care le-ar intreprinde pentru a ajuta Grecia. Germania, principalul donator al UE, are o pozitie rezervata fata de acesta initiativa, cancelarul Angela Merkel si alti oficiali germani propunand un mecanism care ar permite eliminarea din Zona Euro a statelor membre cu grave probleme financiare. In acelasi timp, Germania a propus crearea unui „Fond  Valutar European”, dupa exemplul FMI, care ar trebui sa mentina stabilitatea monedei unice europene.

Bomba bulgara

Premierul bulgar Boiko Borisov, citat de mass-media de la Sofia, a declarat ca tara sa are un deficit urias, care, asemenea puterii de la Atena, a fost ascuns de fosta guvernare socialista. Premierul de la Sofia sustine ca pierderile financiare cele mai mari au fost cauzate de proiecte nesustenabile precum centrala nucleara de la Belene.
Oficialii bulgari au trimis procurorilor toate documentele care dovedesc problemele Bulgariei. In actuala situatie, guvernul bulgar nu mai poate evita impunerea unor impozite dure. Sofia va introduce taxa pe lux, prin care vor fi impozitati proprietarii masinilor cu peste 150 de cai putere, cei care detin iahturi sau locuinte de peste 250 de metri patrati. O alta masura anticriza va fi introducerea unei grile de salarizare in cazul functionarilor publici.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *