Baconschi: Cea mai mai realizare fata de Chisinau, in 2010, este Grupul de Prieteni europeni ai Republicii Moldova

de | feb. 9, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful diplomatiei romane a afirmat, ieri, la bilantul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) ca cea mai importanta realizare a Romaniei vizavi de Chisinau, in 2010, este crearea Grupului de Prieteni europeni ai Republicii Moldova. De asemenea, Baconschi a amintit si de deschiderea celor doua noi consulate ale Romaniei la Cahul si la Balti. “Ne intereseaza foarte […]

Baconschi - bilant MAE 2010

Seful diplomatiei romane a afirmat, ieri, la bilantul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) ca cea mai importanta realizare a Romaniei vizavi de Chisinau, in 2010, este crearea Grupului de Prieteni europeni ai Republicii Moldova. De asemenea, Baconschi a amintit si de deschiderea celor doua noi consulate ale Romaniei la Cahul si la Balti. “Ne intereseaza foarte mult rezultatul bun al Grupului de Prieteni europeni ai Republicii Moldova, pe care l-am initiat impreuna cu Franta si care trebuie sa continue cu intalniri la Bruxelles, Luxemburg sau Chisinau intr-un format cat mai larg, pentru a continua sa acordam un sprijin politic explicit, ferm, agendei europene a guvernului de la Chisinau”, a spus Baconschi. in relatiile cu vecinatatea estica, ministrul Baconschi a pus accent pe necesitatea ca etnicii romani din statele vecine sa se bucure de standarde europene in materie de drepturi fundamentale si protectie a minoritatilor.

Atentie pentru romanii din Valea Timocului

Acesta s-a referit in mod special la situatia grea a romanilor din Valea Timocului din Serbia, precizand ca este nevoie de o atentie mai mare asupra problemelor lor. “Pozitia de principiu apropo de intergrarea europeana a Serbiei o cunoasteti. Am fost si suntem sprijinitori ai acesteia. Sprijinim si principiul evaluarii pe merite individuale si avem o sensibilitate fata de aplicarea reala, efectiva, a standardelor – macar a celor ale CoE – in materie de minoritati. Avem o parte din minoritatea noastra in Serbia, in Valea Timocului, care este inca departe de a se bucura de toate aceste standarde”, a spus Baconschi. Ministrul s-a declarat insa increzator ca deplina pregatire prin implementarea acquis-ului a Serbiei o va apropia si de Europa rezolvand si “aceste chestiuni care tin de multe ori de autoritatile locale, nu neaparat de o politica din Capitala”. Referindu-se la ratificarea acordului de asociere a Serbiei cu UE de catre Romania, ministrul a reamintit ca aceasta trebuie sa aiba loc in toate cele 27 de state membre UE. “Sunt convins ca Parlamentul roman se va numara printre primele care sa faca o astfel de ratificare”, a spus el.

Normalizare cu Moscova

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, ca are un mandat de normalizare a relatiei cu Rusia, iar MAE lucreaza “la cateva gesturi simbolice care sa creasca increderea”, astfel incat Bucurestiul si Moscova sa revina anul acesta la un ton normal. “In ceea ce priveste Federatia Rusa, suntem si aici mostenitorii unor blocaje mentale pe care doresc sa le surmontam. Relatia economica romano-rusa este buna, in crestere. Evident, potentialul este departe de a fi fost epuizat. Dar, intr-o tara ca Federatia Rusa, unde politicul si economicul merg impreuna, este nerealist sa ne imaginam ca, fara o relansare a dialogului politic, putem sa avansam”, a spus ministrul. El a adaugat ca va acorda o atentie speciala relatiei cu Federatia Rusa si ca spera ca anul 2011 sa aduca o normalizare a relatiilor Moscovei cu Bucurestiul. “Am un mandat de normalizare a relatiei, am idei, lucram la cateva gesturi simbolice care sa creasca increderea, si speram ca, asa cum spuneam, anul acesta sa se poata inregistra o revenire la un ton normal, pentru ca este o chestiune de inteligenta politica minimala sa vedem ca intregul context strategic s-a schimbat”, a spus el. Ministrul a rezumat intr-o fraza abordarea pe care Romania ar trebui sa o aiba fata de Rusia: “Nu uitam chestiunile sensibile sau litigioase, dar cautam sa le rezolvam aducand substanta pe acele subiecte unde intelegerea este imediat posibila”.

Tratat de mic trafic cu Ucraina

Ministrul s-a referit de asemenea la relatia Romaniei cu Ucraina, precizand ca Bucurestiul a transmis dorinta sa de a incheia acordul de mic trafic si ca pentru operationalizarea acestuia este nevoie de doua birouri consulare in plus. “Domnul Gryshcenko (ministrul ucrainean de Externe, n.red.), cu care m-am vazut in convorbiri bilaterale, dar in marginea unor evenimente multilaterale, este asteptat la Bucuresti. Am transmis aceasta dorinta de conlucrare: Nu prea va mai intereseaza NATO – e optiunea suverana a oricarui stat – dar sunteti foarte interesati de Uniunea Europeana. Aveti in acest sens un dialog de facilitare prin Polonia. Prin urmare, presupun ca noua administratie s-a instalat complet si ca o decizie politica de organizare a unei vizite a omologului meu ucrainean la Bucuresti va fi luata in curand”, a spus Baconschi.

Negocieri pe scut, aproape de finalizare in toamna

Seful diplomatiei romane a mai spus ca negocierile cu partea americana privind scutul antiracheta se vor apropia in toamna de “o formula mai mult sau mai putin finala”. “Negocierile abil dirijate de domnul secretar de stat Aurescu, caruia ii multumesc daca tot se afla in sala, se vor apropia anul acesta spre toamna spre o formula mai mult sau mai putin finala”, a spus Teodor Baconschi. El a spus ca discretia din jurul negocierilor cu SUA pe tema scutului antiracheta este una fireasca. “Vom avea insa si o parte de comunicare publica de indata ce lucrurile s-au definitivat. Deci, un pic de rabdare”, a spus el. Presedintele Traian Basescu le-a spus, in 20 ianuarie, diplomatilor acreditati la Bucuresti ca Romania doreste incheierea, in anul 2011, a negocierilor bilaterale cu SUA in proiectul scutului antiracheta, el aratand ca SUA raman un partener strategic si principalul aliat al Romaniei in domeniul securitatii. Cea de-a patra runda a negocierilor romano-americane pe tema scutului antiracheta s-a desfasurat la Bucuresti, la 14 decembrie 2010, a anuntat la acea data MAE, precizand ca au fost clarificate elemente din rundele anterioare si au fost totodata inregistrate progrese.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *