Axa KGB revine la Kiev

de | iun. 1, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Separatismul etnic si religios nu reprezinta o amernintare pentru Crimeea sau pentru Ucraina in general, a declarat directorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valeri Horocikovski, citat de mass-media de la Kiev.

Spectrul mostenirii KGB ameninta Ucraina

Spectrul mostenirii KGB ameninta Ucraina

Separatismul etnic si religios nu reprezinta o amernintare pentru Crimeea sau pentru Ucraina in general, a declarat directorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valeri Horocikovski, citat de mass-media de la Kiev. „Cred ca, cel putin astazi, Crimeea nu este confruntata cu amenintarea separatismului”, a spus Horocikovski, adaugand ca amenintarea a fost serios redusa dupa venirea la putere a noului presedinte rusofil Viktor Ianukovici, fostul lider al Partidului Regiunilor. “Desigur, Crimeea are o cultura diferita, majoritatea localnicilor vorbesc rusa din motive istorice, dar aici traiesc si ucraineni, care isi afirma identitatea nationala, cu deosebire la Sevastopol”. In Ucraina, o data cu schimbarea de atitudine fata de limba rusa, tendintele separatiste se vor reduce in continuare, fiindca ele nu mai au nici o ratiune, a mai spus directorul SBU, acuzat periodic de apartenenta la serviciile secrete ale Federaţiei Ruse.
Facand referire la amenintarea terorista internationala si din partea organizatiilor islamiste radicale la adresa Ucrainei, “nici o tara din lume nu este la adapost. Exista si pentru noi un risc, dar Ucraina nu este confruntata cu o amenintare grava”. In opinia oficialului SBU, Ucraina este mai curand o zona de refugiu a organizatiilor teroriste sau de pregatire a unor atacuri impotriva altor tari, inclusiv Federatia Rusa. Potentialul terorist in Crimeea nu este reprezentat de populatie, in speta de populatia tatara (majoritar musulmana), ci de asezarea geografica a peninsulei, care face din ea un loc ideal pentru intruniri si tabere secrete. Horocikovski a adaugat ca SBU dispune de un sistem de procesare a informatiilor care permite detectarea planurilor de actiuni teroriste in faze incipiente.

Contraspionaj desfintat

Anterior, agentia de presa KARADENIZ PRESS relata ca pe fondul incalzirii relatiilor pe axa Kiev-Moscova, odata cu schimbarea stafetei de la conducerea Ucrainei intre fostul presedinte Viktor Iuscenko si actualul lider Viktor Ianukovici, serviciile ucrainene de contraspionaj au decis incetarea tuturor operatiunilor de monitorizare a agentilor Serviciului rus de securitate (FSB) stationati in Ucraina. “Ca un gest de bunavointa si pentru a demonstra noile politici, departamentul de contraspionaj a incetat toate activitatile vizand serviciile ruse de securitate din Ucraina”, informeaza publicatia „Zerkalo Nedeli”. Informatia nu a fost confirmata oficial de catre serviciile speciale ucrainene de securitate care nu au facut nici un comentariu oficial pe aceasta tema pana in prezent. Informatia a transpirat in presa ucrainean dupa semnarea de catre sefii serviciilor de securitate din Rusia si Ucraina, la 19 mai, a unui acord de cooperare. Textul contine o decizie privind revenirea oficialilor rusi de securitate in Crimeea, unde Rusia dispune de o baza navala. Serviciile ruse de securitate primisera ordin sa paraseasca teritoriul la sfarsitul lui 2009, pe timpul mandatului fostului presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko.
Surse oficiale de la Kiev, citate de mass-media au mai declarat ca procesul de pregatire al angajaţilor SBU pentru activitaţi sub acoperire a fost finanţata, în perioada 2006-2009 cu doar 3% din suma planificata, ceea ce a dus la eşecul „complet” al programului de pregatire a agenţilor.
Totodata reprezentanţii partidului „Blocul Iuliei Timoşenko” (BIT) au declarat ca Federatia Rusa ar avea materiale compromiţatoare despre preşedintele Ianukovici, originalul dosarului despre condamnarea lui penala aflandu-se în posesia FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse). Conform membrului „BIT”, Serghei Sobolev: „Omul care trebuie sa apere interesele naţionale nu ar fi acţionat cum a acţionat preşedintele nostru. Din pacate, avem o situaţie când nu este clar ale cui interese reprezinta Ianukovici, ale lui Medvedev sau ale poporului ucrainean”.

Demisie de la sefia fortelor armate

Aceasta stire a venit in aceeasi zi in care Seful Statului Major General, comandant sef al fortelor armate din Ucraina, Ivan Svida, numit in functie de fostul presedinte Viktor Iuscenko in noiembrie 2009, si-a prezentat demisia vineri, a anuntat sambata serviciul de presa al Ministerului Apararii, citat de agentia de presa rusa RIA Novosti. “Œn calitate de ofiter si om responsabil, sunt pregatit sa lucrez in conditii dificile in interesul consolidarii apararii statului. In situatia prezenta, ii recunosc presedintelui (Viktor Ianukovici – n.red.) dreptul de a realiza viziunea sa privind caile de dezvoltare a fortelor armate. El va face acest lucru cu alt sef de Stat Major General”, a precizat Svida, citat de serviciul de presa.

Revenire la Marea Neagra

In urma cu circa doua saptamani, KARADENIZ-PRESS scria despre faptul ca urmasul KBG-ului sovietic, actualul FSB (Serviciul Federal de Securitate) va reveni in curand la baza navala de la Sevastopol (Crimeea), acolo unde in prezent este ancorata Flota Rusa de la Marea Neagra. Aceasta noua intelegere a fost perfectata prin semnarea unui acord in 19-20 mai la Odesa intre seful FSB, Aleksandr Bortnikov si omologul sau ucrainean Valeri Horoskovski. Conform intelegerii, in maxim o luna de semnarea documentului, FSB trebuie sa revina inapoi la Sevastopol, de acolo de unde fusese “expulzat” de fostul presedintele proocidental Viktor Iuscenko. Acordul nu indica insa nici numarul colaboratorilor FSB care vor lucra in Ucraina si nici daca acestia au dreptul de a participa la activitati operationale de ancheta pe teritoriul tarii, in schimb reincalzirea relatiilor ruso-ucrainene indica o dezvoltare a activitatii agentilor FSB la Marea Neagra in contextul in care NATO se pregateste sa amplaseze elemente ale scutului antiracheta in Romania.

Izgonirea FSB si problema flotei

In luna decembrie a lui 2009, Iuscenko a fortat 19 agenti oficiali ai FSB sa paraseasca orasul Sevastopol dupa ce Kievul a denuntat acordul semnat in anul 2000 care permitea prezenta colaboratorilor serviciilor ruse in Crimeea. Cu toate acestea, dupa instalarea noului presedinte prorus Viktor Ianukovici, in februarie 2010, “partea rusa a pus in fata Kievului problema reluarii activitatii membrilor FSB la Sevastopol”, a indicat pentru Kommersant o sursa din diplomatia ucraineana. Acest viitor acord de colaborare FSB-SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei – n.red.) vine in completatea celui semnat la 21 aprilie intre presedintii Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, la Harkov, in estul Ucrainei. Acest documente prevede prelungirea stationarii Flotei Ruse in Crimeea pana in 2042, in schimbul unei reduceri la pretul pentru gazele naturale, acord condamnat de opozitia de la Kiev, dar si de o mare parte a societatii civile ucrainene. De asemenea, exista posibilitatea ca acest acord sa poata fi prelungit cu inca cinci ani, pana in 2047.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *