Avioane de lupta si elicoptere pentru armata R. Moldova

, ,
 

Elicoptere moldovenesti in AfganistanPeste 240 milioane de dolari vor fi acordaţi pentru achiziţionarea avioanelor de luptă şi a echipamentului necesar pentru securizarea spaţiului aerian al Republicii Moldova.
Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, paza spaţiului aerian este asigurată de Ministerul Apărării, care însă nu dispune de echipamentul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile. „Pentru asigurarea cu succes a supravegherii spaţiului aerian este necesară dotarea forţelor armate cu avioane şi elicoptere de luptă, dar şi cu echipament de interceptare”,a spus Marinuţa. Potrivit ministrului, banii necesari pentru achiziţionarea echipamentelor vor fi acordaţi din buget şi din programe de finanţare.
Conform proiectului, împotriva navelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Moldovei, Ministerul Apărării va lua următoarele măsuri: va stabili identitatea navei, va lua legătură cu pilotul, va intercepta aeronava şi în cazul nesupunerii vor fi executate focuri de avertisment sau de nimicire. Dreptul de a ordona executarea focului de avertisment sau a celui de nimicire îl are ministrul Apărării, iar în lipsa acestuia şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, după aprobarea dată de Comandantul Suprem al Forţelor Armate.
Incepind cu luna martie 2008 cinci elicoptere, iar din mai 2009, patru elicoptere ale Ministerului Apararii efectueaza misiuni de transport personal si asigurare logistica, in cadrul Misiunii de asistenta ONU in Afganistan UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan). Misiunea principala a UNAMA este promovarea pacii si stabilitatii in Afganistan prin concentrarea eforturilor comunitatii internationale impreuna cu Guvernul Afganistanului in reconstructia tarii si consolidarea pacii si democratiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *