Armata Republicii Moldova, modernizata cu sprijinul OSCE, SUA si Romaniei

de | oct. 31, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Memorandumul in domeniul armelor de calibru mic si armament usor ofera R. Moldova posibilitatea de a diminua considerabil cheltuielile legate de intretinerea si asigurarea pazei armelor si munitiilor, precum si utilizarea fondurilor straine pentru distrugerea munitiilor din dotarea Armatei Nationale, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Armata Republicii Moldova, modernizata cu sprijinul partenerilor strategici

Armata Republicii Moldova, modernizata cu sprijinul partenerilor strategici

Memorandumul in domeniul armelor de calibru mic si armament usor ofera R. Moldova posibilitatea de a diminua considerabil cheltuielile legate de intretinerea si asigurarea pazei armelor si munitiilor, precum si utilizarea fondurilor straine pentru distrugerea munitiilor din dotarea Armatei Nationale, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Declaratii in acest sens a facut recent ministrul Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta, cu ocazia semnarii Memorandumului de intelegere intre Ministerul Apararii si Misiunea OSCE in R. Moldova cu privire la implementarea Programului complex in domeniul armelor de calibru mic si armament usor, cu un buget total de circa 1,4 milioane euro. Documentul semnat de ministrul Apararii Vitalie Marinuta si seful Misiunii OSCE in R. Moldova, Philip Remler, prevede realizarea a opt proiecte separate. Este vorba despre constructia unui depozit pentru stocurile de munitii conventionale in Bulboaca, modernizarea depozitelor de stocare a munitiilor din Floresti, Cahul, Balti si Chisinau, distrugerea diferitelor tipuri de bombe, precum si procurarea unui sistem mobil pentru verificarea vizuala a stocurilor de munitii. Totodata, in cadrul acestui program vor fi organizate cursuri de instruire in domeniul managementului tehnic al munitiilor.

Donatori internationali

Printre donatorii care vor contribui financiar la realizarea programului se numara in prezent guvernele Spaniei, Norvegiei, Suediei, Germaniei si altor state occidentale. In acest context, ministrul Apararii Vitalie Marinuta a multumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat R. Moldova privind asigurarea securitatii stocurilor de munitii si a armamentului conventional pastrat pe teritoriul national. „Sporirea securitatii la depozitele de pastrare a munitiilor si distrugerea bombelor din dotarea Armatei Nationale va insemna un pas enorm in consolidarea securitatii si reducerea posibilitatii de contaminare a solului in zonele de pastrare a munitiilor”, a accentuat Vitalie Marinuta. „Prin intermediul acestui program R. Moldova va contribui la sporirea controlului de arme, precum si la promovarea masurilor de consolidare a increderii si securitatii in regiune”. De mentionat ca in perioada anilor 2007 – 2010, Armata Nationala a nimicit cu suportul OSCE, 27 mii 150 de munitii cu termenul de pastrare expirat.

Prima tara care a neutralizat arsenalul de munitii cu fragmentare

Republica Moldova este prima tara din lume care a reusit sa neutralizeze stocurile de munitii cu fragmentare din dotare. Colonelul Andrei Sarban, comandantul Comandamentului Logistic al Armatei Nationale, a declarat ca „in cadrul evenimentului a fost prezentat si procesul de distrugere prin presare a corpurilor de bombe din care au fost extrase submunitiile. Proiectilele ramase au fost neutralizate (…) impreuna cu submunitiile extrase din bombele de aviatie, prin explozie. Anume acest moment marcheaza nimicirea completa a munitiilor cu fragmentare”. Jane F. Anderson, consilier al Departamentului operatiuni de neutralizare a minelor „Norwegian People”s Aid” a specificat ca „munitiile cu fragmentare sunt o problema globala existenta nu doar in R. Moldova, dar si in alte tari ale lumii. Ne bucuram ca organizatia noastra a contribuit la proiectul de distrugere a acestor genuri de arme, periculoase pentru securitatea si integritatea unei tari.”
In total, Armata Nationala a avut in dotare 78 de bombe cu fragmentare ramase ca mostenire din perioada sovietica. Aceste munitii au fost produse in perioada anilor 1961-1987 si termenul de valabilitate tehnica a expirat. In perioada de desfasurare a proiectului mentionat, bombele de aviatie cu greutatea de circa 200-500 kg au fost dezmembrate si distruse intr-un poligon securizat. Proiectul de neutralizare a munitiilor cu fragmentare s-a desfasurat la Baza militara de instruire Bulboaca cu sprijinul organizatiei non-guvernamentale „Norwegian People”s Aid”, Misiunii OSCE in R. Moldova si implementat cu fonduri externe in valoare de circa 111.000 de euro.
“Munitie cu fragmentare” inseamna o munitie conventionala care este desemnata sa imprastie sau sa elibereze submunitii explozive fiecare cantarind mai putin de 20 kilograme, si include submunitii explozive. „Submunitie exploziva” inseamna o munitie conventionala care, in scopul indeplinirii sarcinilor sale, este dispersata si lansata de catre o munitie cu fragmentare si este desemnata sa functioneze de la detonarea unui incarcator exploziv inainte de, in timpul sau dupa impact.

Reforma strategica

Anterior, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Comandant Suprem al Fortelor Armate, a urmarit la sfarsitul actiunile efectivului Armatei Nationale, implicat in exercitiul de comandament si stat major “Turn-2010″, care se desfasoara la Centrul de instruire Bulboaca, relateaza surse oficiale militare de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Mihai Ghimpu a apreciat pregatirea profesionala a efectivului, demonstrata in cadrul fazei practice a exercitiului, finalizata cu trageri de lupta, mentionand ca militarii au demonstrat o buna inchegare a subdiviziunilor antrenate in aplicatii, iar statele majore – profesionalism la dirijarea trupelor. “Prestatia militarilor in cadrul acestor exercitii ne demonstreaza ca programul de pregatire profesionala a militarilor este unul bine chibzuit si corespunde exigentelor timpului”, a mentionat Comandantul Suprem al Fortelor Armate din Republica Moldova.
La Centrul de instruire Bulboaca, presedintele Mihai Ghimpu s-a familiarizat si cu procesul de instruire a contingentului de militari, care urmeaza a fi detasat in Fortele de mentinere a pacii din Zona de securitate, amplasata in raioanele de est al Republicii Moldova.

Aplicatie de comandament

Comandamentul Forte Terestre al Armatei Nationale a desfasurat aplicatia de comandament si stat major pe harti, cu comandamentul Brigazii 2 si Batalionul cu Destinatie Speciala, in perioada 28 septembrie-1 octombrie 2010 la Baza de instruire militara Bulboaca. Potrivit generalul de brigada Igor Cutie, Comandantul Comandamentului Forte Terestre, scopul aplicatiei este antrenarea comandantilor, personalului din statele majore si compartimente in aplicarea regulamentelor privind organizarea procesului de planificare a actiunilor cu unitatile subordonate, testarea si evaluarea eficientei procedurilor de comanda, cooperare si control, etc. La exercitiul „TURN-2010” au participat circa 430 de militari din Brigada de infanterie „Stefan cel Mare”, batalionul cu destinatie speciala „Fulger”, militari din Comandamentul Forte Terestre. Totodata, a fost antrenate circa 50 de unitati de tehnica (BMD, BTRD, MTLB), armamentul usor de infanterie si instalatii de artilerie (20 unitati), aruncatoarele de mine de calibru 82 mm si tunurile de pe masinile de lupta. Dupa o pauza de 13 ani s-a efectuat trageri din sistemul de artilerie autopropulsata „NONA” calibru 120 mm.

Instruire benefica

„In cadrul acestei evaluari, participam la instruirea si inchegarea statelor majore de tip brigada si alte subunitati operationale, iar in ultima etapa s-a desfasurat exercitiul tactic in teren cu trageri de lupta pentru verificarea pregatirii lor de a interveni in orice misiune. Aceste sisteme de artilerie au fost puse in functiune cu investitii minime, la moment avem corpul de ofiteri necesari care instruiesc militarii sa deserveasca sistemele respective. Orice instruire este benefica in primul rind pentru militarii pe contract si pentru cei in termen, pentru ca obtin experienta in linia conducerii de organizare si desfasurarea a luptei”, a mentionat ministrul Apararii, Vitalie Marinuta.
Concomitent, la baza militara se instruieste contingentul care va face schimbul Fortelor de Mentinere a Pacii in toamna acestui an, se pregatesc fortele operationale ale Brigazii 2 si se executa pregatirea speciala a Batalionului cu Destinatie Speciala. Pentru aceste unitati, prin metoda de rotatie, sunt organizate 12 locuri de instructie cum ar fi: procedurile de plasare pe campul de lupta, ocuparea pozitiilor de tragere, aruncarea grenadelor de mina, trageri din aruncatorul de grenade pe afet AG – 9, plantarea campurilor de mine manual in formatie, fortificarea pozitiilor de lupta, prezentarea mijloacelor de geniu pentru depistarea obiectelor explozive, pregatirea medicala, pregatirea mecanicilor conducatori, pregatirea de desant a Batalionului cu destinatie speciala, trecerea pistei cu obstacole, etc.

Planificare si conducere

De asemenea, Regimentul Rachete Antiaeriene „Dimitrie Cantemir”, a desfasurat un antrenament de comandament si stat major, in conformitate cu planul pregatirii de lupta aprobat de catre Comandamentul Fortelor Aeriene, fiind implicati 26 ofiteri si subofiteri din cadrul unitatii. Potrivit locotenent-colonelului Ion Braniste, comandantul Regimentului Rachete Antiaeriene, antrenamentul are scopul de a perfectiona abilitatile de planificare a operatiilor, planificarea si conducerea operatiunilor de lupta, precum si sporirea nivelului de profesionalism al statului major al regimentului. Braniste a mentionat ca in cadrul primei etape, militarii sunt preocupati de activitati de planificare a actiunilor de lupta. Ulterior, acestia vor actiona in cadrul antrenamentului complex, iar spre final se va desfasura un bilant, in care vor fi mentionate succesele si lacunele depistate, precum si masurile planificate pentru viitor. Aplicatia se desfasoara pe parcursul a doua zile si prevede indeplinirea misiunilor specifice punctelor de instruire ce tin de personal, cercetare, logistica, comunicatii si informatica, etc. „Indeplinim misiunea de baza si anume cercetarea spatiului aerian al Republicii Moldova”, a mentionat capitanul Andrei Corcimit, seful Sectiei radiolocatie. La antrenament, ofiterul coordoneaza si actiunile ce se intreprind in vederea cercetarii terenului, apararii antiaeriene, rezonabila fortelor proprii, precum si reamplasarii mijloacelor de transmisiuni in scopul protectiei informationale. La aceste operatiuni, au fost implicati atit factori umani, cit si sisteme de radiolocatie, a subliniat Corcimit. Este de mentionat ca astfel de antrenamente, in cadrul Regimentului Rachete Antiaeriene, se desfasoara conform planului pregatirii de lupta aprobat de Comandamentul Fortelor Aeriene de doua ori pe an.

Diplomatia militara romaneasca pe frontul de est

Reamintim ca seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a efectuat, in perioada 23-25 septembrie 2010, o vizita oficiala in Republica Moldova, la invitatia sefului Marelui Stat Major si comandant al Armatei Nationale, generalul de brigada Iurie Dominic. Vizita in Republica Moldova a avut loc după vizita oficiala efectuata de seful Statului Major General de la Bucuresti in Ucraina in perioada 22-23 septembrie 2010. Pe agenda de discutii dintre generalul de brigada Iurie Dominic si amiralul Gheorghe Marin, s-au aflat subiecte privind cooperarea militara bilaterala, instruirea in comun a militarilor din cele doua armate, precum si pregatirea personalului in institutiile de invatamant militar. Cei doi lideri militari au explorat posibilitati de dezvoltare a cooperarii bilaterale la nivelul tuturor categoriilor de forte. Au fost identificate domenii practice ale cooperarii bilaterale precum exercitiile intrunite, pregatirea corpului de sergenti si subofiteri, si instruirea evaluatorilor militari conform standardelor occidentale. Totodata, au fost discutate perspectivele cooperarii in domeniul tehnico-militar si identificarea unor posibilitati de dezvoltare a cooperarii in mentenanta tehnicii.

Relatii militare

In cadrul intilnirii cu amiralul Gheorghe Marin, ministrul Apararii Vitalie Marinuta a declarat ca vizita unui inalt oficial militar roman reprezinta un moment de referinta pentru Armata Nationala, care va consolida relatiile militare bilaterale pe domeniile de interes reciproc. “Suntem interesati de consolidarea relatiilor militare bilaterale pe mai multe planuri. Vrem sa intensificam dialogul politico-militar la nivelul celor doua armate, iar vizita Şefului Statului Major General al Armatei Romane la Chisinau reflecta din acest punct de vedere importanta acordata de cele doua state dezvoltarii cooperarii bilaterale”, a accentuat ministrul Apararii de la Chisinau.
Totodata, Vitalie Marinuta a evocat contributia Romaniei la asistenta sociala a militarilor si functionarilor Armatei Nationale, care au beneficiat impreuna cu familiile lor de odihna la statiunea militara „Cap Aurora” din Constanta. Ministrul Apararii a evidentiat inclusiv sprijinul Romaniei privind instruirea efectivului Armatei Nationale in institutiile de invatamint militar romanesc de nivel liceal, universitar si postuniversitar.
La rindul sau, amiralul Gheorghe Marin, a apreciat ca relatiile de prietenie dintre cele doua tari sunt rezultatul bunelor relatii politice existente intre R. Moldova si Romania, iar colaborarea bilaterala va fi bazata intotdeauna pe principiile egalitatii si respectului reciproc. “La fel ca si Dumneavoastra, suntem preocupati de intarirea si dezvoltarea relatiilor militare bilaterale, care reprezinta o parte insemnata a cooperarii dintre tarile noastre”, a mentionat oficialul militar roman, la intalnirea cu ministrul Vitalie Marinuta.

Asistenta tehnico-militara

Recent, ministrul Apararii din R.Moldova a mentionat ca, in plan militar bilateral, Romania contribuie semnificativ la asistenta tehnico-materiala a Armatei Nationale, asistenta sociala a militarilor si familiilor lor, precum si la instruirea efectivului Armatei Nationale in institutiile de invatamant militar romanesc. „Adresez sincere multumiri Guvernului Romaniei pentru faptul ca a sporit semnificativ numarul burselor oferite R. Moldova in domeniul invatamintului militar liceal, universitar si postuniversitar”, a accentuat ministrul Marinuta. Ministrul Apararii a sutinut ca tematica mesei rotunde „Securitate prin Cooperare” este actuala si binevenita si a evocat in acest sens rolul Centrului George C. Marshall in pregatirea personalului Armatei Nationale in domeniul politicilor de aparare si securitate. „Datorita raportului diplomatic cu Romania, am edificat un parteneriat strategic in spirit european care a impulsionat relatiile bilaterale. Revigorarea dialogului politic a reanimat mecanismele de cooperare in domeniile social, economic, cultural si desfasurarea proiectelor care reprezinta un interes reciproc pentru ambele state”, a specificat ministrul Apararii, V. Marinuta.

PIAP Republica Moldova – NATO aprobat

Guvernul de la Chisinau a aprobat recent Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO actualizat. Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a precizat ca Planul a fost actualizat conform necesitatilor si prioritatilor actuale ale statului, urmare a finalizarii primului ciclu de implementare de catre Republica Moldova a Planului IPAP. Documentul in cauza prevede o vasta agenda de masuri ce tin de consolidarea controlului democratic al fortelor armate, dar si cooperarea stiintifica, protectia civila in situatii exceptionale etc. Noile prevederi precizeaza si dezvolta actiunile planificate anterior, principala deosebire constind in includerea unui nou obiectiv cu privire la reforma sectorului de securitate si aparare in vederea sporirii nivelului de transparenta si eficienta a acestuia.

Standarde NATO

Agentia de stiri KARADENIZZ PRESS reaminteste ca o companie de infanterie motorizata a Batalionului 22 de Mentinere a Pacii si o grupa de genisti militari din componenta Batalionului Geniu „Codru”, din cadrul Armatei Nationale, au fost pregatite, timp de 12 zile, pentru a indeplini standardele NATO. Programat sa se desfasoare in perioada 16-27 august, la Baza militara de instruire Bulboaca, exercitiul „Scutul Pacii 2010” a presupus mobilizarea a peste 100 de militari, iar subunitatile de infanterie si geniu au executat in total 35 de situatii tactice de mentinere a pacii la sase locuri de instruire. “Pacificatorii” au indeplinit misiuni de patrulare in zona de responsabilitate, evacuare medicala, escortarea tehnicii in coloana, paza obiectivelor strategice si interventii in situatii de atac, desfasurarea cordonului si scotocirea, precum si asigurarea regimului la punctul de control si trecere.

Scutul Pacii

„Pentru a perfectiona instruirea efectivului Armatei Nationale, in cadrul exercitiului „Scutul Pacii 2010”, un grup de militari americani vor impartasi cunostintele lor in domeniul operatiunilor de mentinere a pacii. Militarii din componenta trupelor terestre ale Garzii Nationale din Carolina de Nord vor asista subunitatile Armatei Nationale prin consilierea si utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operatii”, transmite Minsterul Apararii.
Procesul de evaluare operationala a Armatei Nationale conform standardelor NATO a inceput in anul 2007. Exercitiul „Scutul Pacii 2010” reprezinta cea de-a treia faza a acestui proces, iar evaluarea finala este planificata anul viitor. In cazul in care evaluarea va fi pozitiva, Armata Nationala va dispune de o companie de infanterie certificata pentru indeplinirea operatiunilor de mentinere a pacii sub egida NATO.

Parteneriat strategic

Agentia KARADENIZ PRESS precizeaza ca, in perioada 26-31 iulie, o echipa de militari ai Armatei Nationale din Republica Moldova s-a aflat intr-o vizita de formare in orasul Raleigh, Carolina de Nord, SUA. In cadrul vizitei, militarii din stanga Prutului au participat la antrenamente bazate pe asimilarea experientei avansate a partenerilor americani in domeniul evacuarii aeromedicale. Pilotii si medicii sunt implicati la actiuni de cautare si evacuare a victimelor din zonele afectate de calamitatile naturale. Potrivit maiorului Ion Cociug, specialist principal in Comandamentul Forte Aeriene, militarii americani au organizat o serie de briefinguri ce vizeaza evacuarea aeromedicala si ofera toata informatia menita sa dezvolte abilitatile militarilor Armatei Nationale in acest domeniu strict necesar, mai ales daca se iau in calcul si inundatiile din acest an in lunca riului Prut, unde interventia Armatei a fost decisiva.
Militarii au participat alaturi de cei americani la simularea unui exercitiu de durata, in care sinistratii care necesita ajutor sunt imbarcati la bordul aeronavei Hercules C-130, fiind examinati de medici si transportati la spitale pentru interventii mai serioase. La vremea respectiva, locotenent-colonel Mary Danko a mentionat ca evacuarea aeromedicala este practicata in cazul uraganelor, inundatiilor sau altor catastrofe naturale ce pun in primejdie viata cetatenilor, iar activitatile practice desfasurate au demonstrat o buna cooperare intre militarii americani si cei moldoveni. Pilotii si medicii militari beneficiaza de acest schimb de experienta in contextul relatiilor bilaterale cu SUA si in special datorita parteneriatului strategic dezvoltat cu militarii Carolina de Nord pe parcursul a mai multi ani.

Reforma armatei, realizata cu ajutorul SUA

Seful Biroului de cooperare militara al SUA in Republica Moldova, colonelul Frederick Jessen, si-a incheiat mandatul la sfarsitul lunii iulie 2010, prilej cu care a fost decorat de ministrul Apararii, Vitalie Marinuta. In cadrul ceremoniei, ministrul a mentionat: „Nivelul inalt al relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii este evident, iar rezultatele inregistrate pot fi observate atit in cadrul armatei cit si in societate”. In opinia ministrului Apararii colaborarea cu partenerii americani permite militarilor Armatei Nationale realizarea prevederilor reformei militare indreptate spre optimizarea si modernizarea institutiilor militare a statului, partea moldoveneasca fiind cointeresata de dezvoltarea acestor relatii de cooperare si in viitor.
La rindul sau, nivelul inalt al colaborarii bilaterale a fost apreciat si de colonelul Jessen, care a adus multumiri pentru sprijinul acordat de catre Ministerul Aparaii la transpunerea in practica a tuturor proiectelor comune, precum si pentru colaborarea fructuoasa pe parcursul indeplinirii misiunii sale de doi ani in Republica Moldova.
In timpul mandatului sau, colonelul Jessen a impulsionat cooperarea moldo-americana in domeniul militar prin activitati de interes reciproc. Din activitatile de referinta se mentioneaza: coordonarea programului de schimb de cursanti dintre Institutul Militar al Fortelor Armate si Academia militara West Point si dezvoltarea sectorului de informare publica in Armata Nationala. De asemenea, Vitalie Marinuta l-a felicitat pe maiorul Sergio A. Porres cu ocazia desemnarii in functia de sef al Biroului de cooperare militara (BAO) si s-a aratat convins ca acesta va continua cu succes relatiile militare dintre cele doua state. Noul sef al BAO a activat in cadrul Fortelor Americane Navale si apoi Aeriene, a studiat la Scoala Navala de studii postuniversitare din Monterey, SUA.

Misiuni internationale

Participarea militarilor Armatei Nationale a Republicii Moldova la misiunile internationale de mentinere a pacii si la cele umanitare este un pas relativ nou pentru activitatea structurii militare si reprezinta o dovada a calitatilor sale profesionale. De asemenea, reprezinta o dovada a aspiratiilor statului de a promova ideile pacii, stabilitatii si securitatii atit in interiorul tarii, cit si peste hotarele ei, devenind astfel un stat care contribuie practic la fortificarea pacii.
Centrul de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii a fost creat prin ordinul Ministrului apararii nr. 76 din 8 aprilie 2003. Centrul este considerat ca baza principala de pregatire pentru misiuni de mentinere a pacii in cadrul Fortelor Armate ale Republicii Moldova. Responsabilitatea primordiala este executarea pregatirii individuale, pregatirea observatorilor militari, pregatirea subunitatilor si petrecerea antrenamentelor comune pentru asistenta in procesul de pregatire si detasare a efectivului Republicii Moldova la operatiuni de mentinere a pacii multinationale si in cadrul Natiunilor Unite.

Angajament de modernizare

Guvernul Republicii Moldova si-a asumat angajamentul de modernizare a tarii sub aspect politic, economic si social, iar aceste procese se extind si asupra sectorului de Aparare si Securitate, a declarat ministrul Apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta, in cadrul mesei rotunde cu privire la securitatea regionala si nationala in contextul relatiilor moldo-romane, organizata recent de Asociatia George C. Marshall din R. Moldova. Vitalie Marinuta s-a referit la importanta pe care o are Romania in procesul de integrare europeana a R. Moldova si promovarii securitatii in regiunea Marii Negre.

Sprijin romanesc

Ministrul Apararii din R.Moldova a mai mentionat ca, in plan militar bilateral, Romania contribuie semnificativ la asistenta tehnico-materiala a Armatei Nationale, asistenta sociala a militarilor si familiilor lor, precum si la instruirea efectivului Armatei Nationale in institutiile de invatamant militar romanesc. Sprijinul financiar si material din partea Romaniei intervine pe fondul reducerii drastice a bugetului Ministerului Apararii de la Bucuresti.
„Adresez sincere multumiri Guvernului Romaniei pentru faptul ca a sporit semnificativ numarul burselor oferite R. Moldova in domeniul invatamintului militar liceal, universitar si postuniversitar”, a accentuat ministrul Marinuta. Ministrul Apararii a sutinut ca tematica mesei rotunde „Securitate prin Cooperare” este actuala si binevenita si a evocat in acest sens rolul Centrului George C. Marshall in pregatirea personalului Armatei Nationale in domeniul politicilor de aparare si securitate. „Datorita raportului diplomatic cu Romania, am edificat un parteneriat strategic in spirit european care a impulsionat relatiile bilaterale. Revigorarea dialogului politic a reanimat mecanismele de cooperare in domeniile social, economic, cultural si desfasurarea proiectelor care reprezinta un interes reciproc pentru ambele state”, a specificat ministrul Apararii, V. Marinuta. Asociatia George C. Marshall din R. Moldova intruneste circa 120 de absolventi ai Centrului European pentru .Studii de Securitate din Germania, iar Moldova participa la cursurile de strategie de aparare si securitate de 10 ani. Centrul European pentru Studii de Securitate din Garmisch – Partenkirchen este un parteneriat de succes americano-german, absolventii caruia isi desfasoara activitatea in diverse institutii ale statului: Administratia Prezidentiala, Parlament, Ministerul Apararii, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Serviciul de Informatii si Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, dar si in cadrul unor companii si organisme neguvernamentale.

Sfidarile globalizarii

„Sfidările induse de procesul globalizării, suprapunerea acestuia cu tendinţele spre regionalizare şi fragmentare generează noi tensiuni şi factori de risc. Multiplicarea continuă a numărului de entităţi ce acţionează pe scena globală prin afirmarea actorilor nonstatali conduce la creşterea complexităţii procesului de luare a deciziilor în politica externă şi de securitate a statelor. Acestor sfidări trebuie să li se răspundă prin forme noi de solidaritate, capabile sa gestioneze un spectru larg de tensiuni şi riscuri şi o gamă variată de manifestare a acestora, cum sunt: tensiunile etnice, traficul de droguri, substanţe radioactive şi fiinţe umane, criminalitatea organizată, instabilitatea politică, reîmpărţirea unor zone de influenţă şi altele. Marile discrepanţe în nivelul de dezvoltare economică, accesul discriminatoriu la educaţie şi apărarea sănătăţii, la resurse esenţiale ale vieţii, la informaţie şi cunoaştere, provoacă grave crize sociale şi generează frustrări. In condiţiile globalizării crizele sociale sunt însoţite, nu o dată, de crize de identitate, generatoare de violenţe neaşteptate” a declarat ambasadorul României la Chisinau, Marius Lazurcă, care a participat la masa rotunda organizata de Asociatia George C.Marshall din Republica Moldova.
„In acest context devine tot mai evident faptul că interesele şi obiectivele de securitate ale statelor pot fi realizate doar prin cooperare internaţională, care să se manifeste nu numai reactiv în situaţii-limită, ci şi preventiv, anticipînd acumularea potenţialului de criză. Cooperarea în domeniul securităţii continuă să se realizeze cu precădere în cadrul organismelor internaţionale şi regionale de securitate. ONU, OSCE şi UE au adus contribuţii specifice la securitatea şi stabilitatea euroatlantică. Consiliul de Securitate al ONU are în continuare o răspundere recunoscută în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale” a mai subliniat diplomatul roman.

Rol esential

„NATO continuă să deţină un rol esenţial în întărirea securităţii euroatlantice. Organizaţia Tratatului Antlanticului de Nord a deschis şi a dezvoltat parteneriatul politico-militar, cooperarea şi dialogul consolidat cu alte state, pe baza unei forţe de negociere sporită substanţial în ultimul deceniu, în scopul reafirmării angajamentului pentru prevenirea conflictelor şi managementul crizelor, inclusiv prin operaţiuni de sprijinire a păcii – toate acestea reflectând hotărârea Alianţei de a modela mediul internaţional de securitate.
Cooperarea R.Moldova – NATO se realizează prin intermediul Planului Individual de Acţiuni (IPAP). În cadrul acestui mecanism complex de cooperare, România ca membru al Alianţei a susţinut şi va susţine proiecte importante din domeniul apărării şi securităţii, destinate să consolideze relaţiile dintre R. Moldova şi NATO.
OSCE, reprezentând cea mai cuprinzătoare instituţie regională de securitate, joacă un rol esenţial în promovarea păcii şi stabilităţii, în întărirea securităţii prin cooperare şi în promovarea democraţiei şi drepturilor omului în întreaga emisferă nordică a planetei. OSCE şi-a evidenţiat vocaţia îndeosebi în domeniile diplomaţiei, prevenirii conflictelor, managementului crizelor şi reabilitării postconflict. Pentru R.Moldova, OSCE constituie şi un interes deosebit în calitatea sa de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cooperarea bilaterală dintre România şi R.Moldova, şi cea multilaterală oferită de acest mecanism prin participarea unor parteneri strategici în domeniul securităţii conferă premise pentru reluarea negocierilor şi identificarea unei soluţii” a adaugat acesta.

Relatii strategice

„Uniunea Europeană a adoptat decizii importante şi a dat un nou impuls eforturilor sale de întărire a securităţii şi dimensiunii de apărare. Dezvoltarea unei politici externe şi de securitate include definirea progresivă a unei politici comune de apărare dar şi redefinirea intereselor sale de securitate în special în vecinătatea apropiată.
Susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova constituie o prioritate a politicii externe a României. Ca stat membru UE, România insistă pentru un mai mare angajament al Uniunii în Republica Moldova, pentru acordarea de asistenţă financiară europeană şi creşterea contribuţiei Uniunii la finanţarea proiectelor de dezvoltare economică şi socială.
Relaţiile speciale cu Republica Moldova formează un parteneriat strategic, atât în plan politic, cât şi economic, şi sunt promovate de o serie de instrumente în plan bilateral, între care stimularea şi garantarea investiţiilor, acordarea de asistenţă din Fondul de Asistenţă pentru Dezvoltare, stimularea cooperării în domeniul educaţiei, culturii ş.a.” a mai declarat ambasadorul roman.

Marea Neagra, obiectiv strategic al Romaniei

„Regiunea Mării Negre, în ansamblul ei, constituie o temă de interes prioritar pe termen lung pentru politica externă a României. Obiectivele strategice ale României şi partenerilor ei în regiunea Mării Negre sunt: consolidarea stabilităţii democratice, accesul la prosperitate prin proiectele de cooperare regională şi continentală, conectarea la proiectele regionale ale UE.
În plan regional, putem afirma că în ultimii ani am asistat la o degradare a mediului de securitate pe continentul european şi în imediata lui vecinătate. Cele mai ingrijorătoare evenimente care au marcat agenda de securitate au constat în compromiterea regimului de control al armamentelor, mecanism ce a asigurat transparenţa pe continentul european mai bine de două decenii, reapariţia conflictelor militare convenţionale, încălcarea unor principii de drept internaţional cum ar fi inviolabilitatea frontierelor şi respectul suveranităţii naţionale.
O sursă de insecuritate la adresa tuturor statelor din regiunea Mării Negre o constituie perpetuarea conflictelor îngheţate. Apreciem că suntem într-un moment de cotitură în care statele europene trebuie să îşi demonstreze ataşamentul faţă de valorile care au constituit fundamentul stabilităţii în a doua jumatătate a secolului trecut. Prin urmare România va continua să susţină reglementarea conflictului transnistrean şi sprijinirea implicării sporite a UE în identificarea unei soluţii negociate, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.
În politica externă a României, relaţia cu statele din vecinătatea estică şi sud estică se va baza pe solidaritate şi valorificarea oportunităţilor. România va susţine activ parcursul reformist şi democratic al statelor riverane Mării Negre, conştienţi fiind de beneficiile extinderii spaţiului securităţii europene. Pentru România, integrarea europeană a R. Moldova beneficiază de o atenţie specială iar fructificarea oportunităţilor de asistenţă constituie principala dimensiune a cooperării politice, economice, culturale şi în domeniul securităţii” a concluzionat ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurcă.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *