Anotimpul "casatoriilor" sau "concubinajelor politice" de peste Prut?

de | mart. 13, 2011 | R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In perspectiva alegerilor locale din 2011, partidele politice de peste Prut au pornit o adevarata campanie de aliante pentru a-si consolida pozitiile, mai ales in teritoriu. Analistii politici opineaza ca aceste noi legaturi sunt facute fie din oportunism, fie din viziune politica, deoarece doua partide mai mari, au reusit sa inghita doua formatiuni mai mici, […]

Mihai Ghimpu Veaceslav UntilaIn perspectiva alegerilor locale din 2011, partidele politice de peste Prut au pornit o adevarata campanie de aliante pentru a-si consolida pozitiile, mai ales in teritoriu. Analistii politici opineaza ca aceste noi legaturi sunt facute fie din oportunism, fie din viziune politica, deoarece doua partide mai mari, au reusit sa inghita doua formatiuni mai mici, dar cu niste structuri teritoriale destul de bine puse la punct. La prima vedere, pare un targ bun pentru ambele parti dar timpul va stabili daca aceste fuziuni se vor dovedi “casatorii politice” sau mai degraba niste concubinaje conjuncturale. Daca Alianta Moldova Noastra (AMN), partidul fostului primar al Chisinaului, Serafim Urechean va fi cel inghitita cel mai probabil de PLDM, formatiunea condusa de premierul Vlad Filat, Miscarea Actiunea Europeana (MAE) a decis sa fuzioneze cu Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Aceasta ultima actiune s-a concretizat, duminica, cand s-a produs simultan atat Congresul Extraordinar al Miscarii Actiunea Europeana, cat si Consiliul Republican al Partidului Liberal. In cadrul evenimentului s-a decis fuziunea celor doua formatiuni. Astfel, incepand de duminica, MAE isi inceteaza activitatea, iar membrii acestei formatiuni devin membri ai PL. Reprezentantii MAE au fost alesi membri in conducerea Consiliului Republican al liberalilor, scrie portalul Unimedia.md.

Consens si sincronizare

Despre aceasta fuziune, Ghimpu s-a declarat extrem de multumit, in special datorita faptului ca cele doua formatiuni politice au fost intotdeauna apropiate ideologic. “Cred ca am facut un pas bun. Trebuie sa devenim o formatiune care activeaza ca un mecanism inchegat”, a declarat Veaceslav Untila dupa eveniment. De cealalta parte, presedintele PL, Mihai Ghimpu, spune ca MAE a dat dovada de maturitate politica. “MAE a dat dovada de maturitate politica. In primul rand conducerea acestei miscari. Luna martie a fost si va ramane una istorica. In aceasta luna au loc unirile. Imperiile mor, libertatea ramane vesnica. Traim rau astazi pentru ca dreapta nu a fost unita dupa anii ’90. Atunci cand dreapta nu e unita, altii prind curaj”, a spus seful liberalilor de peste Prut. “Noi suntem cei care sustinem cauza si nu business-ul. Noi vom schimba lucrurile in R. Moldova. Totul depinde de noi. Obiectivul acum sunt alegerile locale. Imediat sa va intoarceti acasa si sa va apucati de lucru pentru locale. Puneti la cale strategia pentru ca sa demonstram ca dupa aceasta unire am devenit mai puternici. Aceasta unire trebuie sa se produca in toate satele si raioanele tarii. Am realizat impreuna un eveniment istoric”, le-a mai spus Mihai Ghimpu reprezentantilor MAE si PL din teritoriu.

Concretizarea semnalelor

Cum era de asteptat, primele semne venind inca din toamna anului trecut cand mii de membri ai AMN au trecut cu arme si bagaje in curtea PLDM, AMN a decis sa fuzioneze cu acte in regula cu liberal-democratii lui Vlad Filat. Consiliul National Politic al AMN a decis, duminica, sa participe la alegerile locale impreuna cu liberal-democratii, prin  fuzionarea cu PLDM. Anuntul a fost facut de membrul AMN, Alexandru Oleinic, acum cateva minute, citat de Unimedia.md. Pentru fuziunea cu PLDM au votat 74 din 114 membri ai Consiliului. Alexandru Oleinic a mentionat ca decizia finala va fi luata in cadrul Congresului AMN, care va decide lichidarea formatiunii, desi rezultatul este previzibil.

Fuziune pentru Primarie

Intelegerea dintre AMN si PLDM pare sa aiba la baza o candidatura a lui Serafim Urechean la un nou mandat la carma Capitalei, acesta fiind un contracandidat serios pentru actualul primar al Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca. “Nu exclud participarea mea in calitate de candidat pentru postul de primar al Capitalei. Nu voi cere functii de la PLDM, cred ca liberal-democratii imi vor propune o functie. Noi avem cu ce compensa deficitul de cadre al PLDM”, a declarat liderul AMN, Serafim Urechean, citat de publika.md. Printre cei care au votat impotriva fuzionarii cu PLDM se numara Alexandru Oleinic si Valeriu Cosarciuc, care au declarat ca se vor conforma deciziei majoritatii. In 1991, Serafim Urechean a fost ales deputat in Parlament. In 1994, prin decret prezidential, a fost numit primar de Chisinau, fiind reales ulterior de doua ori. In 2005, in fruntea Blocului Moldova Democrata, a acces in Parlament. A fost reales in Legislativ in 2009, insa in 2010 nu a trecut pragul electoral iar cariera sa politica parea ca va intra in impas.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *