Analistii politici de la Chisinau sunt de parere ca integrarea in UE trebuie facuta fara Transnistria

de | sept. 2, 2014 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa trecerea a circa 22 de ani la conflictul de pe Nistru si inghetarea acestui dosar, Republica Moldova ar trebui sa mearga in UE fara Transnistria, sunt de parere mai multi analisti de la Chisinau, citati de Radio Chisinau. „In pofida acestui fapt, autoritatile din regiune, controlate si dirijate de Moscova, potrivit politicienilor si analistilor, […]

TransnistrianRegionMapDupa trecerea a circa 22 de ani la conflictul de pe Nistru si inghetarea acestui dosar, Republica Moldova ar trebui sa mearga in UE fara Transnistria, sunt de parere mai multi analisti de la Chisinau, citati de Radio Chisinau. „In pofida acestui fapt, autoritatile din regiune, controlate si dirijate de Moscova, potrivit politicienilor si analistilor, insista asupra dreptului la autodeterminare. in plus, expertii de la Chisinau considera existenta regiunii secesioniste drept principala piedica in drumul european al Republicii Moldova”, relateaza sursa citata. Analistii intervievati sunt de parere ca in acest dosar nu se poate face nimic cu o Rusie ostila idei de reintregire a teritoriului Republicii Moldova. „Autoproclamarea independentei Transnistriei a dus la aparitia a inca unui conflict in spatiul post-sovietic, despre care majoritatea analistilor independenti sustin ca este organizat si dirijat de la Kremlin. In 1992 s-a ajuns la un conflict armat, care insa a incetat dupa cateva luni. Asa-numitul conflict inghetat continua si in prezent, iar fara solutionarea acestuia Republica Moldova nu are nicio sansa sa devina membru al Uniunii Europene”, a declarat pentru Radio Chisinau directorul executiv al Asociatiei pentru Politica Externa Victor Chirila.

La randul sau, analistul Anatol Taranu considera ca diferendul transnistrean nu va putea fi reglementat atata timp cat acesta va fi sustinut practic deschis de Moscova, astfel ca Republica Moldova ar trebui sa urmeze scenariul cipriot si sa se integreze in Uniunea Europeana fara regiunea secesionista din estul tarii. Negocierile in formatul actual de 5+2 functioneaza de peste 10 ani de zile iar partile nu au ajuns nici acum la asa-numitul „cos politic” al discutiilor, iar recentele dezvoltari militare din zona nu vor favoriza acest lucru. De asemenea, Tiraspolul cere tot mai insistent independenta si alipirea la teritoriul Federatiei Ruse.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *