Alegerile parlamentare din Republica Moldova, căpușate electoral de promisiuni populiste

de | dec. 3, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Principal, R. Moldova, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat desfășurarea unui referendum republican consultativ în ziua alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019. La scrutinul din februarie, alegătorii vor avea patru buletine de vot, inițiativa de reducere a numărului deputaților aparține democraților, conduși de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Astfel, în ziua de 24 februarie, alegătorii moldoveni […]
Liderul rus Vladimir Putin,
Președintele Igor Dodon, favoritul lui Putin pe scena politică moldovenească

Președintele Igor Dodon, favoritul lui Putin pe scena politică moldovenească

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat desfășurarea unui referendum republican consultativ în ziua alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019. La scrutinul din februarie, alegătorii vor avea patru buletine de vot, inițiativa de reducere a numărului deputaților aparține democraților, conduși de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Astfel, în ziua de 24 februarie, alegătorii moldoveni vor răspunde dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61, precum și dacă sunt de acord ca deputații să poată fi demiși dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile, fără a detalia procedura ori motivele legală.

Artificiu electoral

Democrații au argumentat că, în acest mod, vor să-i responsabilizeze pe deputați, iar organizarea plebiscitului în ziua alegerilor ar economisi din banii statului. De partea cealaltă, deputații opoziției au criticat inițiativa și au numit-o un artificiu electoral, dar și anti-democratică.
„Deci spuneți-mi, vă rog, în ce condiții el va fi considerat că nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiile sale, că nu a votat ce trebuie pentru un partid politic sau oligarh sau cum? Care sunt argumentele?” a declarat Lilian Carp, deputat PL.
„Este un balon de săpun, deoarece această inițiativă, ca și cea a votului mixt votat în vara anului 2017 de către deputații din majoritatea parlamentară și socialiști, nu consolidează democrația. Mai puțini deputați, mai puține păreri contradictorii, mai puțină rezistență la transformarea sistemului, care, după cum observă toți cetățenii, tinde spre unul autoritar sau poate chiar mai grav” a adăugat și Roman Boțan, deputat PL
La rândul său, deputatul PD, Sergiu Sîrbu a declarat că „nu venim deja să implementăm, noi la această etapă venim să întrebăm poporul dacă agreează ca și concept această idee, după care, evident vom analiza foarte atent practica internațională”.

Opoziția pro-europeană de la Chișinău mizează pe sprijinul UE

Opoziția pro-europeană de la Chișinău mizează pe sprijinul UE

Contre electorale

Unii reprezentanți ai societății civile au reamintit despre hotărârea Curții Constituționale din 2014 care nu ar permite organizarea unui referendum concomitent cu un scrutin de alegeri. Democrații au menționat, însă, că inițiativa lor este absolut legală.
Cu 53 de voturi „Pentru” din partea deputaților din coaliția controlată de Vladimir Plahotniuc, propunerea de organizare a plebiscitului a fost aprobată. Anterior, PD-ul a anunțat referendumuri și pe alte 2 subiecte, pentru introducerea vectorului european în Constituție și pentru alegerea judecătorilor de popor. Totuși, formațiunea nu a mai revenit asupra acestor idei, pe fondul criticilor din partea experților și ai unor factori politici europeni. Zilele trecute, șefa Comisiei Electorală Centrală de la Chișinău a declarat că nu poate estima cât ar putea să coste desfășurarea unui referendum, în lipsa unei decizii oficiale.

Promisiuni de un miliard

Rusia ar putea oferi Republicii Moldova un miliard de dolari (0,87 miliarde euro) pentru proiecte de infrastructură, a afirmat la rândul său, preşedintele Igor Dodon, după întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu omologul său rus, Vladimir Putin. Acest ajutor va veni în cazul câștigării alegerilor parlamentare din februarie 2019 de către socialiști.
Igor Dodon, un politician prorus, a discutat cu Vladimir Putin despre asistenţă financiară masivă pentru proiecte de infrastructură. „Accesarea suportului (financiar) – credit, o parte gratis din partea Federaţiei Ruse, a Uniunii Eurasiatice – este o perspectivă foarte clară pentru Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon într-un interviu acordat postului moldovean NTV.
Igor Dodon a catalogat drept „un succes” întrevederea pe care a avut-o săptămâna trecută cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. „Este a doua mea vizită oficială în Rusia. Este un succes, în principal datorită deciziilor pe care le-am luat astăzi”, a declarat Igor Dodon într-un interviu acordat agenţiei de presă Tass. „Este vorba despre decizii aşteptate de mult timp de cetăţenii Republicii Moldova”, a adăugat Igor Dodon, fără a oferi detalii.
Experții de la Chișinău consideră că aceste promisiuni au un caracter electoral, similar anunțurilor Particului Comunist din Moldova, care în 2009 anunța că vor primi 500 de milioane de dolari SUA de la Rusia și un miliard de la China.

Summit eurasiatic

Preşedintele moldovean intenţionează să participe la summitul Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA), în decembrie, după ce Republica Moldova a primit statut de observator în această organizaţie. „Am primit invitaţia de a participa la summitul UEEA, programat în decembrie”, a declarat Igor Dodon, prezentând rezultatele vizitei în Rusia. „Cooperarea în cadrul Comunităţii Statelor Independente şi cu Uniunea Economică Eurasiatică este esenţială pentru ţara noastră”, a subliniat Igor Dodon.
Republica Moldova a primit în luna mai statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Din Uniunea Economică Eurasiatică fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan. Mongolia şi Tajikistan și-au anunţat intenţiile de a adera la UEEA.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *