Alegeri legislative in Rusia. Primul pas spre dictatura absoluta a lui Putin

de | dec. 4, 2011 | Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

O mascaradă de proporţii care reprezintă primul pas spre dictatura absolută a lui Vladimir Putin. Federaţia Rusă alunecă inevitabil spre trecut. Aproximativ 108 milioane de alegători sunt chemaţi la urne duminică, pentru cea de-a şasea legislatură din istoria Rusiei postcomuniste.

Putin dictatorO mascaradă de proporţii care reprezintă primul pas spre dictatura absolută a lui Vladimir Putin. Federaţia Rusă alunecă inevitabil spre trecut. Aproximativ 108 milioane de alegători sunt chemaţi la urne duminică, pentru cea de-a şasea legislatură din istoria Rusiei postcomuniste. În premieră, deputaţii Dumei de Stat vor fi aleţi pentru cinci ani, în loc de patru, cum era până acum. KARADENIZ PRESS reaminteşte că alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă se vor defăşura în primăvara anului viitor, pe 4 martie. La alegerile de dumnică, pentru cele 450 de mandate concurează reprezentanţii tuturor celor şapte partide cunoscute oficial. Potrivit sondajelor, favorit este partidul puterii Rusia Unită, al cărui lider este Vladimit Putin, şi care îl propune pe Dmitri Medvedev ca numărul unu pe lista electorală.

Sapte partide

Votul se va desfăşura până la ora locală 20,00 (16,00 GMT). În total, sunt aşteptaţi la urne aproximativ 108 milioane de cetăţeni, dintre care două milioane se află în afara graniţelor. La scrutin participă şapte partide, doar patru dintre ele fiind cotate cu şanse să intre în viitoarea Dumă de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a cărei structură nu va suferi modificări majore, după cum relevă sondajele de opinie. Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, se va menţine pe primul loc, dar îşi va pierde majoritatea constituţională de două treimi şi nu va putea adopta legi organice fără sprijinul altor formaţiuni. La scrutinul precedent, din 2007, partidul a obţinut 315 mandate de deputat din totalul celor 450, iar acum, potrivit sondajelor, va obţine 253 (53%), ceea ce indică şi o erodare a popularităţii lui Vladimir Putin.
De asemenea, vor accede în forul legislativ rus Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Justă. Alte trei formaţiuni nu au făcut parte din parlament şi, potrivit sondajelor, nici la alegerile de duminică nu vor depăşi pragul electoral de 7%. Este vorba de Iabloko, Cauza Dreaptă, Patrioţii Rusiei. Scrutinul va fi monitorizat de 700 de observatori străini, reprezentanţi ai OSCE, ai Consiliului Europei, ai Comunităţii Statelor Independente (CSI), precum şi ai altor organizaţii.

Putin si-a asmutit dulaii

Cartierul Kremlinului din Moscova era patrulat de sute de poliţişti în timp ce mai multe manifestaţii erau prevăzute duminică, în ziua alegerilor legislative din Rusia. Poliţiştii s-au postat la fiecare doi metri pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri, între Manej şi piaţa Revoluţiei, în centrul capitalei ruse, în apropiere de piaţa Roşie. Alţii patrilau în interiorul staţiilor de metrou din vecinătate. În jurul orei locale 14.00 (12.00 ora României), câţiva militanţi din cadrul mişcării Frontul de Stânga, care au făcut apel la o reuniune în piaţa Revoluţiei, au fost îmbarcaţi fără menajamente în maşinile poliţiei în timp ce încercau să manifesteze fără autorizaţie. Cu puţin timp înainte, ei au arborat un drapel al mişcării.

Se anunta proteste

Liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov, a fost arestat chiar înainte de a ajunge la locul manifestaţiei, potrivit soţiei sale. De altfel, un apartament în care locuiau mai mulţi militanţi ai Frontului a fost luat cu asalt sâmbătă, iar locatarii au fost arestaţi, a declarat Vasili Kuzmin, un oficial moscovit al acestei mişcări. Militanţii naţionalişti au făcut apel, la rândul lor, la manifestaţii în piaţa Revoluţiei la ora 21.00 (19.00 ora României), la închiderea birourilor de vot.
Jumătate de oră mai târziu, mişcarea de tineret pro-Kremlin Naşi (Ai Noştri) va organiza o demonstraţie în acelaşi loc. Mişcarea a promis să reunească până la 15.000 de militanţi în centrul Moscovei pentru a „neutraliza” orice acţiune ce vizează contestarea scrutinului.

Dictatura, deja prezenta pe Internet

Cel puţin cinci site-uri de Internet independente din Rusia erau inaccesibile duminică dumineaţa, în ziua alegerilor legislative din Rusia, a anunţat de radio Echo Moscvî. În afară de acesta, site-urile cotidianului Kommersant, săptămânalului New Times, organizaţiei neguvernamentale Golos care inventariază fraudele electorale şi site-ul interactiv Carta fraudelor (http://www.kartanarusheniy.ru) erau inaccesibile. „Mai multe site-uri de informaţii au fost victimele atacurilor informatice în ziua alegerilor legislative”, anunţă agenţia Itar-Tass.
Aleksei Venediktov, redactor-şef al postului de radio Ecoul Moscovei, a anunţat pe contul său de Twitter că site-ul radioului a fost victima unui atac de tipul DDoS „de la ora 06.40 (04.40 ora României), transmite Mediafax. „Atacul asupra site-ului în ziua alegerilor este clar o tentativă de a împiedica publicarea informaţiilor despre fraude”, a adăugat el. Postul de radio Echo Moscvî este controlat de compania Gazprom dar rămâne până în prezent principalul radio rus care oferă informaţii independente. Venediktov a declarat pentru agenţia Interfax că postul de radio va depune o plângere la Parchet şi la Comisia Electorală Centrală. „Pregătim o plângere la Parchetul general şi la Comisia Electorală Centrală din Rusia”, a declarat el.

Bloggerii denunta atacuri informatice

„În plus, atragem atenţia asupra faptului că atacul asupra site-ului nostru poate pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor”, a continuat el. Bloggerii ruşi au anunţat deja de sâmbătă atacuri informatice asupra platformei LiveJournal, unul dintre principalele site-uri care găzduiesc bloguri. În plus, redactorul-şef al principalului site de informaţii online Gazeta.ru, Mihail Kotov, a fost convocat duminică de serviciul federal al mass-media (Roskomnadzor), a declarat el pentru agenţia Interfax. Unul dintre adjuncţii săi a demisionat joi denunţând presiuni „fără precedent” exercitate în apropierea alegerilor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *