Alegeri Cipru de Nord: social democratii castigate alegerile parlamentare

de | iul. 29, 2013 | Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Opozitia social-democrata a castigat alegerile legislative anticipate organizate duminica in Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), dar probabil va imparti puterea intr-un guvern de coalitie, relateaza AFP. Partidul Turc Republican (CTP, stanga) s-a impus cu 38,49 la suta din voturile exprimate, urmat de catre Partidul pentru Unitate Nationala (UBP, nationalist), aflat la putere, cu […]

_47664579_turkishcypriot

Opozitia social-democrata a castigat alegerile legislative anticipate organizate duminica in Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), dar probabil va imparti puterea intr-un guvern de coalitie, relateaza AFP. Partidul Turc Republican (CTP, stanga) s-a impus cu 38,49 la suta din voturile exprimate, urmat de catre Partidul pentru Unitate Nationala (UBP, nationalist), aflat la putere, cu 27,16 la suta din voturi si Partidul Democrat (DP, liberal) cu 23,10 la suta din voturi, potrivit rezultatelor provizorii complete de la 670 de sectii de votare. O a patra formatiune a trecut pragul electoral de 5 la suta,si anume Partidul Democratiei Comunale (TDP, stanga) cu 7,41 la suta din voturile exprimate. Aproximativ 173.000 de alegatori inscrisi pe liste au fost chemati sa aleaga 50 de deputati in acest mic teritoriu din estul Mediteranei, recunoscut numai de catre Turcia vecina. Prezenta la vot a atins de 70 la suta. O victorie a CTP era asteptata, in fata principalului sau adversar UBP, a carui popularitate a fost subminata de degradarea situatiei economice si de restrictii bugetare nepopulare. Partidul social-democrat a obtinut 21 din cele 50 de mandate, o majoritate simpla relativa, ceea ce presupune cautarea unui partener pentru crearea unei coalitii guvernamentale. „Poporul ne-a incredintat misiunea de a constitui un guvern. Vom evalua situatia in zilele urmatoare”, a declarat presedintele formatiunii, Özkan Yorgancioglu, intr-o conferinta de presa. De obicei clasat pe altreilea loc in viata politica ciprioto-turca, DP (12 mandate) a participat deja la mai multe guverne de coalitie. Dar nu este exclusa crearea unei coalitii cuprinzand UBP (14 mandate).

Apel la echilibru

Presedintele Dervis Eroglu, care provine din UBP si al carui mandat de cinci ani se incheie in 2015, a facut unele declaratii cand a votat. „Este absolut necesar sa existe un dialog intre partide. Cred ca aceste alegeri anticipate sunt ocazia initierii unui astfel de dialog imediat dupa scrutin”, a declarat Eroglu pentru presa, la vot. Aceste alegeri anticipate au fost convocate cu un inainte de termen, dupa dezertarea a opt deputati din cadrul UBP, care au trecut la DP, si in urma adoptarii unei motiuni de cenzura, care a provocat prabusirea Guvernului, in iunie.

Efectele crizei, tema centrala

Dificultatile economice au dictat temele campaniei electorale, centrata pe consecintele planului de austeritate semnat cu Turcia in 2010, in schimbul pastrarii subventiilor acordate RNTC, si anume o crestere a impozitelor, limitarea numarului de angajari si inghetarea salariilor in sectorul public, proiecte de privatizare. Turcia ofera anual sute de milioane de euro de ajutoare RNTC, supusa unui embargo international. Ele au umbrit dezbaterea recurenta privind reunificarea insulei si continuarea negocierilor duse in acest scop cu cipriotii greci. Presedintele Eroglu, un nationalist si un aparator fidel al relatiilor privilegiate dintre RTCN si Turcia, este perceput adesea ca un obstacol in calea avansarii negocierilor pentru pace. O coabitare cu CTP care, in 2004, a militat in favoarea unui plan ONU privind reunificarea insulei (abandonat dupa ce a fost respins de catre cipriotii greci), l-ar putea obliga sa adopte o atitudine mai concilianta, potrivit unor observatori. Dar negocierile sunt intr-un punct mort, iar reluarea lor intr-un termen scurt este dificila. Negocierile, deja dificile, au fost suspendate in iulie 2012 de catre cipriotii turci, care doreau sa protesteze fata de intentia cipriotilor greci de a prelua presedintia semestriala a Uniunii Europene. Noul presedinte cipriot grec Nicos Anastasiades, ales in februarie, s-a intalnit cu Eroglu la inceputul lui iunie. Cipriotii turci se declara pregatiti sa reia negocierile.insa cipriotii greci, ingrijorati ca vor fi nevoiti sa accepte un compromis, vor ca mai intai sa relanseze economia, afectata dur de conditiile unui controversat plan de salvare financiara. Cele doua parti evoca o reluare a negocierilor in octombrie. Insula Cipru a ramas divizata dupa invazia turca, in 1974, si ocupatia turca a unei treimi din nordul insulei, in urma unei lovituri de stat a cipriotilor greci nationalisti care doreau sa o alipeasca Greciei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *