60 de zile pentru eliberarea permisului de mic trafic la frontiera româno – moldoveană

de | feb. 23, 2010 | R. Moldova, România, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Permisul de mic trafic va fi eliberat cetăţenilor din Republica Moldova, care au domiciliul de cel puţin un an de zile într-o localitate aflată la cel mult 50 kilometri de frontieră, în termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii.

Permisul de mic trafic va fi eliberat cetăţenilor din Republica Moldova, care au domiciliul de cel puţin un an de zile într-o localitate aflată la cel mult 50 kilometri de frontieră, în termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii. Declaraţia aparţine ministrului de Interne, Vasile Blaga şi a fost făcută după şedinţa de marţi a executivului. El a ţinut să precizeze că la 26 februarie va intra în vigoare Acordul pentru micul trafic de frontieră încheiat între guvernele celor două ţări, iar de această facilitate vor putea beneficia aproximativ 1,25 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 localităţi de frontieră.

Cetăţenii moldoveni se vor adresa consulatelor României din Republica Moldova, iar termenul maxim până la care partea română, prin Oficiul Român de Imgirări, va trebui să răspundă unei cereri de eliberare a permisului este de 30 zile. În aceeaşi limită de timp trebuie să se încadreze şi autorităţile moldovene pentru verificarea datelor solicitantului, iar termenul de eliberare a permiselor de mic trafic nu va putea fi mai mare de 60 de zile.

Vasile Blaga a mai precizat că a dat deja dispoziţii pentru tipărirea primelor 350.000 de permise, iar până la aderarea României la Spaţiul Schengen permisele de mic trafic vor fi acordate gratuit, iar ulterior preţul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene.

Potrivit Mediafax, premierul Emil Boc şi primul-ministru moldovean Vlad Filat au semnat, în luna decembrie, un acord care permite cetăţenilor României şi celor ai Republicii Moldova care domiciliază în localităţi situate în proximitatea frontierei dintre cele două ţări, la 30-50 kilometri distanţă de linia de frontieră, să circule în zona similară a statului vecin fără viză, doar cu un permis valabil pe 2-5 ani.

Punctul de trecere a frontierei Rădăuţi Prut – Lpcani solicitat de cetăţenii români şi moldoveni

foto4Peste 2.800 de persoane şi mai mult de 1.000 de automobile au traversat graniţa prin punctul Rădăuţi Prut –Lipcani, după deschiderea de la 15 februarie. Cutoate că, pentru moment, punctul de trecere funcţionează în intervalul orar 8-20, zilnic, prin acest segment al frontierei, fluxul de pasageri şi mijloace de transport este mult mai mare decât cel înregistrat la punctele de trecere limitrofe, care activează 24 ore din 24, potrivit Serviciului de Grăniceri al Republicii Moldova. Conform corespondentului Agerpres la Chişinău, Serviciul Grăniceri este pregătit să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, odată cu punerea în aplicare a Acordului privind micul trafic la frontieră. Podul Rădăuţi-Lipcani a fost inaugurat la 15 februarie, după ce cu 66 de ani în urmă a fost aruncat în aer de către sovietici.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *