55 de ani de la aderarea Romaniei la ONU

de | dec. 15, 2010 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Romania a aniversat, in data de 14 decembrie 2010, 55 de ani de la aderarea la Organizatia Natiunilor Unite, relateaza surse oficiale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In cei 55 ani de la aderare, Romania a devenit unul dintre partenerii consacrati ai ONU,

Organizatia Natiunilor Unite, principala organizatie internationala

Organizatia Natiunilor Unite, principala organizatie internationala

Romania a aniversat, in data de 14 decembrie 2010, 55 de ani de la aderarea la Organizatia Natiunilor Unite, relateaza surse oficiale de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In cei 55 ani de la aderare, Romania a devenit unul dintre partenerii consacrati ai ONU, cu contributii semnificative in evolutia organizatiei, precum si la intarirea sistemului juridic international, mentinerea pacii si a securitatii internationale, promovarea democratiei si a drepturilor omului si la politicile de dezvoltare globala. Romania a detinut presedintia sesiunii a 22-a a Adunarii Generale a ONU (1967), a fost membru al Consiliului de Securitate de patru ori (1962, 1976 – 1977, 1990 – 1991 si 2004 – 2005) si a detinut conducerea a numeroase organisme din cadrul sistemului ONU.
Potrivit MAE de la Bucuresti, Romania continua sa fie un sustinator activ al multilateralismului eficace – in care ONU detine un rol central si indispensabil. Provocarile contemporane la adresa umanitatii reclama, mai mult decat oricand, actiunea conjugata a statelor si a tuturor cetatenilor lumii, precum si o organizatie globala puternica si adaptata. Romania a exprimat oficial dorinta de a face parte din ONU inca din 1946, dar aderarea tarii noastre a fost blocata pana in 1955. La 14 decembrie 1955,Adunarea Generala a decis, prin rezolutia nr. 995(X),primirea Romaniei in ONU,alaturi de alte 15 state.

Pagini de istorie

Denumirea de Natiunile Unite a fost folosita pentru prima oara in documentul „Declaration by United Nations” de la 1 ianuarie 1942, cand reprezentantii a 26 de natiuni au exprimat angajamentul guvernelor lor de a continua lupta impreuna impotriva Puterilor Axei. In 1945, reprezentantii a 50 de tari s-au intalnit la San Francisco pentru a elabora Carta Natiunilor Unite. Delegatii au deliberat pe baza propunerilor elaborate de reprezentantii Chinei, Uniunii Sovietice, Marii Britanii si Statelor Unite la Dumbarton Oaks (Statele Unite) in perioada august – octombrie 1944. Carta ONU a fost semnata la 26 iunie 1945 de reprezentantii celor 50 de tari. ONU a inceput sa existe oficial la 24 octombrie 1945, cand Carta a fost ratificata de China, Franta, Uniunea Sovietica, Marea Britanie, Statele Unite si de o majoritate a celorlalti semnatari. Carta prezinta drepturile si obligatiile statelor membre si stabileste organele principale si procedurile ONU. ONU este reprezentata in Romania de 11 fonduri, programe si agentii specializate.

Sclavia moderna din Romania, sub lupa ONU

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a avut luni o intrevedere cu Raportorul special al ONU privind formele contemporane de sclavie, Gulnara Shahinian, care efectueaza o vizita de lucru in Romania in perioada 13-17 decembrie 2010. Cei doi oficiali au avut discutii generale privind obiectivele vizitei in tara noastra, iar partea romana a confirmat deschiderea spre dialog si sprijinul sau pentru buna desfasurare a acestei misiuni. Raportorul special va evalua masurile intreprinse de autoritatile romane pentru prevenirea si combaterea acestui fenomen, cu accent asupra problematicii muncii fortate si a exploatarii prin munca a copiilor.
Romania se numara printre statele care au adresat o invitatie permanenta tuturor raportorilor speciali ai ONU, pentru efectuarea unor misiuni de evaluare pe teritoriul national, ca dovada a angajamentului de respectare a standardelor internationale in domeniul drepturilor omului si disponibilitatii depline de cooperare cu mecanismele ONU. Raportorul special va avea intrevederi, la nivel de conducere si de lucru, la institutiile guvernamentale competente, precum si intalniri cu organizatii neguvernamentale relevante.
Gulnara Shahinian este prima detinatoare a acestui mandat ONU, creat de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO) in 2007. A fost aleasa in functie de CDO la 26 martie 2008 si si-a inceput activitatea la 1 mai 2008, mandatul sau avand o valabilitate de 3 ani. Ultima vizita in tara noastra a unui reprezentant al procedurilor speciale ale ONU in domeniul drepturilor omului a avut loc in perioada 15-19 iunie 2009, respectiv Raportorul special privind drepturile migrantilor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *