15 martie 2011, inca un pas catre dezmembrarea Romaniei

de | mart. 15, 2011 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Vicepresedintele Parlamentului European, europarlamentarul Laszlo Tokes, alaturi de mai multi membri ai UDMR Cluj si ai Consiliului Tineretului Maghiar, au devenit si cetateni maghiari. Acestia au depus juramantul in cadrul unei ceremonii festive desfasurate la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca. Europarlamentarul roman Laszlo Tokes a declarat, dupa primirea cetateniei ungare, ca este cel mai fericit moment din viata sa si din ultimii 90 de ani.

Euroepiscopul Tokes, mandru cetatean maghiar

Euroepiscopul Tokes, mandru cetatean maghiar

Vicepresedintele Parlamentului European, europarlamentarul Laszlo Tokes, alaturi de mai multi membri ai UDMR Cluj si ai Consiliului Tineretului Maghiar, au devenit si cetateni maghiari. Acestia au depus juramantul in cadrul unei ceremonii festive desfasurate la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca. Europarlamentarul roman Laszlo Tokes a declarat, dupa primirea cetateniei ungare, ca este cel mai fericit moment din viata sa si din ultimii 90 de ani. „Cu aceasta ocazie avem poate cea mai frumoasa sarbatoare de 15 martie din viata mea si din ultimii 90 de ani, deoarece acordarea cetateniei maghiare se intampla in spiritul punctului 12 din revolutia din 1848, care prescrie uniunea cu Ardealul. Ma refer la alegerile europarlamentare din 2007 cand acesta a fost sloganul nostru: uniune cu Ardealul, uniunea Ardealului cu Europa, respectiv uniunea maghiarilor in Uniunea Europeana. Cred ca in acest context dublu de uniune in Europa si uniune a maghiarilor de pretutindeni putem sarbatori cu exceptionala bucurie sarbatoarea noastra din acest an”, a declarat Laszlo Tokes, imediat dupa ce i-au fost inmanate, de catre vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, documentele care atesta obtinerea cetateniei ungare.
Europarlamentarul a mai spus ca prin demersul de a acorda dubla cetatenie maghiarilor din Romania, Guvernul Ungariei repara esecul referendumului din 2004, transmite Agerpres. Aproximativ 50 de cetateni romani de etnie maghiara au primit luni certificatele de cetateni ai Ungariei, intr-o ceremonie care a avut loc la Consulatul Ungariei din Cluj Napoca, in prezenta vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt. Cei care au primit certificatele pentru a doua cetatenie au depus si juramantul de credinta fata de Ungaria. Printre noii cetateni ai Ungariei se numara si europarlamentarul roman Lazslo Tokes, precum si consilierul local din Cluj Napoca Molnos Lajos, fost presedinte al UDMR Cluj.

Presedinti de consilii judetene, cetateni maghiari

De asemenea, presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures, Borboly Csaba, Tamas Sandor si Lokodi Edit-Emoke, au devenit, marti, cetateni ai Ungariei, dupa ce au depus juramantul de credinta la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Ceremonia de depunere a juramantului catre statul ungar a avut loc in prezenta vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt si nu a fost deschisa presei. Borboly Csaba a fost insotit la eveniment de sotia sa si de cei doi copii ai lor, Tamas Sandor a depus juramantul alaturi de sotie, in vreme ce Lokodi Edit-Emoke a venit neinsotita. Aceasta ceremonie a fost urmata de o alta, in care au depus juramantul primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, si mai multi consilieri locali. Dupa depunerea juramantului de credinta catre statul ungar, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat presei ca este o bucurie, dar si un semnal pentru secui. „Noi traim cu fata spre Budapesta asa cum am trait si in urma cu 90 ani sau timp de 90 ani”, a spus Tamas Sandor, care a adaugat ca acum au fost rezolvate doar formalitatile. „In inima noastra, inima secuilor suntem si am fost parte a natiunii maghiare”, a subliniat Tamas Sandor. Presedintele Consiliului Judetean Covasna a tinut sa precizeze ca cei trei presedinti de consilii judetene au cerut cetatenia ungara cu conditia ca nu vor parasi Romania. „Noi am cerut si am dobandit cetatenia maghiara cu conditia ca vom trai si vrem sa traim si vom munci in Tinutul Secuiesc in continuare. Deci, la asta vreau sa-i indemn pe toti secuii, sa dobandim cetatenia ungara, dar sa muncim si sa traim in continuare in Tinutul Secuiesc”, a mentionat Tamas Sandor. El a subliniat ca secuii asteapta de la Guvernul Ungariei „sa sprijine demersurile de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc, conform legislatiei si Constitutiei Romaniei”.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, considera ca acordarea cetateniei este un lucru important din punct de vedere spiritual si sufletesc, „este redobandirea a ceva la care nu am renuntat”. Borboly Csaba considera ca este important ca maghiarii sa se simta parte a unei natiuni, dar a tinut sa adauge ca, in ciuda faptului ca au dobandit cetatenia ungara, vor trai in Romania si vor respecta legile de aici. „Chiar si cu dubla cetatenie, noi vom ramane cetatenii Romaniei, vom trai dupa legile romanesti, cu acelasi raspunderi si obligatii fata de legile tarii. (…) Ce trebuie sa se stie este ca, potrivit legilor internationale si tratatelor diplomatice, noi aici, in Romania, avem obligatii si raspunderi ca cetateni romani. (…) Cetatenia maghiara este mai mult ceva simbolic, care ne ajuta sa avem ceva unic, ce ne leaga de maghiarii de pretutindeni”, a conchis Borboly.

Atac oficial ungar la adresa Romaniei

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, in prezenta caruia s-a depus juramantul de credinta catre statul ungar, a afirmat ca aceasta zi de 15 martie este una deosebita, „deoarece aici, in Secuime, in Ardeal, dar si in toata lumea, oamenii incep sa depuna juramantul de cetatean maghiar”. Chiar daca nu si-a depus inca actele pentru obtinerea cetateniei ungare, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca o va face „la timpul potrivit” si a subliniat ca acordarea cetateniei este „un gest simbolic”. „Dupa ce Romania a intrat in UE, cetatenia ungara nu mai are o valoare foarte pragmatica, dar ca demers simbolic este foarte important, mai ales dupa 2004 cand la un referendum in Ungaria a fost respins proiectul privind acordarea cetateniei maghiare pentru maghiarii care traiesc dincolo de granite. Pentru noi este foarte important si noi am sustinut acest demers, ca cei care cer cetatenia maghiara sa nu plece din tara, sa ramana pe pamantul natal”, a spus Kelemen Hunor.

Carpa albastra cu semiluna, arborata pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc

Etnicii maghiari din intreaga tara sarbatoresc pe 15 martie Ziua maghiarilor de pretutindeni. Cu aceasta ocazie, carpa albastra cu semiluna, denumita steagul secuiesc, a fost arborata pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, in prezenta vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, a presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, si a presedintilor consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures. Ceremonia a inceput cu intonarea imnului Ungariei, a cuprins ridicarea “steagului” si s-a incheiat cu intonarea imnului secuiesc.
Steagul secuiesc, votat in 2010 ca steag al judetului Harghita, a fost arborat prima data anul trecut, pe cladirea Palatului Administrativ, alaturi de drapelul Romaniei. In acest an, cu o zi inainte de 15 martie 2011, a fost coborat de pe catarg pentru a fi ridicat intr-un cadru festiv.

Liderii ungari mizeaza pe autonomia maghiarilor

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat presei, dupa ceremonie, ca sustine autonomia maghiarilor din Romania, in limitele normelor europene. El a spus ca acolo unde maghiarii traiesc in comunitati compacte, pledeaza pentru autonomie teritoriala, iar acolo unde traiesc dispersati, solutia ar fi autonomia culturala. La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca i se pare firesc ca Ungaria sa sustina dorinta de autonomie ale maghiarilor din Romania si a sustinut ca formatiunea pe care o conduce isi va continua demersurile pentru atingerea acestui deziderat. „Noi am avut mai multe proiect de legi si vom avea in continuare si din acest punct de vedere nimic nu s-a schimbat de 21 de ani. In programul nostru exista acest deziderat si demersurile noastre au fost de fiecare data transparente si de fiecare am folosit mijloacele politice, parlamentare, dezbateri, argumente, asa cum e normal intr-o democratie”, a afirmat Kelemen Hunor. El a tinut sa adauge ca ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, este, poate, cea mai importanta realizare a natiunii maghiare din secolul XIX. La ceremonia de ridicare a “drapelului” secuiesc au participat, pe langa vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si subsecretarul de stat in Guvernul de la Budapesta, responsabil cu comunitatile maghiare din afara granitelor Republicii Ungare, Repas Zsuzsana, ambasadorul Ungariei in Romania, Fuzes Oszkar, presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures, Borboly Csaba, Tamas Sandor si, respectiv, Lokodit Edit-Emoke, precum si parlamentari UDMR.
La randul sau, presedintele Parlamentului Ungariei a spus ca dorinta de obtinere a autonomiei tinutului secuiesc va avea intotdeauna sprijin din partea Guvernului maghiar. “Cererea autonomiei din punct de vedere moral mi se pare corecta si moderna. Nu doar oamenii din ziua de astazi cer autonomia, ci este viitorul natiei si vointa Divinitatii”, a spus presedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo. Oficialul maghiar sustine ca secuii din afara granitelor Ungariei isi cer “doar drepturile” care li “se cuvin in mod firesc”. Presedintele Parlamentului Ungariei i-a indemnat pe maghiari sa aiba incredere in “succesul politicii nationale”. Kover Laszlo a primit la Targu-Mures premiul “Gabor Aron” pentru sprijinul acordat secuimii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *